Ucraina se pregăteşte de război pe fundalul unui cor de critici internaţionale la adresa intervenţiei ruseşti

Embed:

Ucraina şi-a pus armata în stare de alertă şi avertizează Rusia că orice intervenţie militară va duce la război. Astăzi, Rada Supremă de la Kiev se reuneşte într-o şedinţă de urgenţă, fixată pentru ora 10. Legislativul ar putea institui stare de urgenţă sau de război în Ucraina. 

"Statul ucrainean protejează toţi cetăţenii săi, indiferent de regiunea în care trăiesc, ce limbă vorbesc. Am dat ordin, luând în considerare posibila agresiune, de a plasa forţele armate ucrainene în stare de alertă maximă", a spus preşedintele interimar de la Kiev, Oleksandr Turcinov.

Acestea a mai dat ordin să fie întărită protecţia centralelor nucleare, aeroporturilor şi siturilor strategice.

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Dmitri Medvedev, şi a cerut ca Rusia să-şi întoarcă forţele în bazele militare din Crimeea.

"O intervenţie militară va fi începutul unui război şi sfârşitul oricăror relaţii între Ucraina şi Rusia", a avertizat Iaşeniuk.

Decizia Moscovei este criticată de locuitorii Kievului:

"De fapt, trupele militare au fost dislocate cu mult timp în urmă. Nu mai este un secret. Cred că este o invadare a teritoriului unui stat independent".

"Cred că Putin încalcă cele mai importante tratate semnate de Rusia, Marea Britanie şi SUA, ce presupun că nu au dreptul de a invada teritoriul Ucrainei".

"Decizia lui de a invada Ucraina nu va fi decât începutul sfârşitului pentru Putin. Trebuie să fim calmi."

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a subliniat că preşedintele Putin nu a luat încă nicio decizie privind trimiterea trupelor ruse în Ucraina. Sâmbătă seara, Camera Superioră a Legislativului de la Moscova i-a permis preşedintelui acestui ţări să ordone forţelor armate să invadeze teritoriul ucrainean.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu