UCRAINA, O ȚARĂ BOGATĂ. Țara vecină este a doua din Europa după mărime

Embed:

Ucraina este a doua țară din Europa, după mărime, cu o suprafaţă de aproximativ 603 mii de kilometri pătrați și a șaptea după populație, cu aproape 45 de milioane de locuitori.

Ţara se învecinează cu Belarus, Rusia, Moldova, România, Polonia, Slovacia și Ungaria și are ieșire la două mări, Marea Neagră și Marea Azov.

Relieful statului vecin este variat, cu câmpii întinse, munți și litoral. Cel mai înalt vârf din Ucraina este Hovârla și măsoară 2061 de metri înălțime. Țara vecină este traversată de mai multe râuri mari, precum Nipru, Tisa sau Nistru.

Din punct de vedere administrativ, Ucraina e împărțită în 24 de regiuni, are în jur de 450 de orașe și peste 28 de mii de sate. Aproape 70 la sută din populația țării vecine locuiește la oraș.

Capitala și cel mai mare oraş din Ucraina este Kiev, care are o populaţie de peste 2,8 milioane. Urmează Harkov, o localitate cu un milion şi jumătate de locuitori, și Odesa, cu aproximativ un milion de oameni.

Ucraina deţine aproximativ 5 la sută din resursele minerale ale planetei. Principala resursă este cărbunele: potrivit organizației World Energy, doar până la adâncimea de 1500 de metri s-ar afla aproximativ 117 miliarde de tone, suficiente pentru nevoile energetice ale Ucrainei în următorii 200 de ani.

Aproximativ 95 la sută din aceste rezerve se află în regiunea Donețk. Totodată, ţara vecină are aproape 140 de milioane de tone de petrol și aproximativ o mie o sută de miliarde de metri cubi de gaze naturale, resurse minerale care se află în trei zone: Dnipro - Donețk, Carpați și Marea Neagră - Crimeea.

Tot în Ucraina sunt peste 27 de miliarde de tone de minereu de fier, adică peste 10 la sută din rezervele mondiale. Aproximativ trei sferturi se află în bazinul Krivoi Rog, însă mai sunt şi alte bazine miniere.

Alte resurse valoroase sunt cele de mangan și de titan. Pe teritoriul țării vecine se regăsesc, de asemenea, rezerve importante de uraniu, mercur, materiale de construcții și sare.

Ucraina este o țară cu un potențial economic ridicat, comparabil cu cel al Poloniei sau Turciei. Ramurile principale sunt industria grea și ușoară, agricultura și sectorul serviciilor. Regiunile cele mai dezvoltate sunt Donbass, zona râului Nipru și orașele Kiev, Harkov, Odesa și Lvov.

Aproximativ 45 la sută din teritoriu este teren agricol, iar Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grâne din lume, cu aproximativ 10 la sută din exporturile mondiale. Culturile leguminoase și oleaginoase sunt de asemenea răspândite.

Industria energetică ocupă un loc foarte important în economia Ucrainei. Resursele naturale uriașe îi permit țării vecine să mențină activitatea mai multor termocentrale şi hidrocentrale construite în perioada sovietică.

Aproape jumătate din energia electrică produsă în Ucraina provine de la centralele nucleare din Zaporojie, Hmelnițki sau Rivne. Acest lucru îi permite Kievului să exporte curent. Principalii săi clienți fiind Ungaria, Polonia, Slovacia, România şi Republica Moldova.

O parte importantă a economiei ucrainene o ocupă industria metalurgică, aceasta fiind responsabilă pentru aproximativ 30% din totalul producției industriale. Prezența materiei prime pe teritoriul țării vecine îi oferă un potențial uriaș de dezvoltare, iar investitorii străini se arată tot mai interesați de acest sector.

Deși industria producătoare de mașini a pierdut mult din avânt după destrămarea URSS, Ucraina încă mai este un nume important în construcția de tramvaie și troleibuze, precum și în cea a producției de avioane și de piese pentru industria aerospaţială.

Printre cele mai mari companii în domeniu se numără Motor Sich, unul dintre liderii mondiali în producția de motoare de avioane și elicoptere, precum și constructorul de avioane Antonov.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu