Ucraina negociază cu partenerii europeni posibilitatea de a importa gaze din Slovacia, Ungaria şi Polonia

Embed:

Ucraina negociază de urgenţă cu partenerii europeni în vedera identificării altor căi de aprovizionare cu gaze, în contextul presiunilor din partea Rusiei. Premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a declarat că principalii potenţiali furnizori sunt Slovacia, Ungaria şi Polonia. Iar ministrul energeticii a declarat că Ucraina se va adresa arbitrajului internaţional, dacă Moscova nu reduce preţul gazelor.

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a declarat că nu acceptă majorarea preţului gazelor ruseşti şi că va apela la Justiţie în cazul în care oficialii celor două ţări nu vor ajunge la un acord.

"Rusia a eşuat să cucerească Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gaziferă şi economică. Vom folosi toate metodele legale ca să ajungem la un compromis cu monopolistul Gazprom, inclusiv metodele legale internaţionale", a spus premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

Potrivit lui Iaţeniuk, dacă acest lucru va fi realizat, atunci preţul pentru gaze va fi cu 150 de dolari mai mic decât cel oferit de Rusia. Şeful Gazprom pune, însă, la îndoială legalitatea unui asemenea scenariu.

"Este posibilă oare inversarea fluxului gazelor din Uniunea Europeană spre Ucraina? Şi dacă nu, cum va putea Ucraina să folosească gazul Gazpromului, care nu-i aparţine? Trebuie să vedem dacă acest lucru este legal", a declarat şeful Gazprom, Alexei Miller.

Şeful Gazprom a mai declarat, într-un interviu pentru Rossia 24, că din cauza reducerilor de preţ făcute de Moscova Ucrainei, compania pe care o conduce a pierdut 11 miliarde de dolari. Pe de altă parte, într-o discuţie la telefon cu premierul de la Kiev, vicepreşedintele american Joe Biden a dat asigurări că Statele Unite vor ajuta Ucraina pentru obţinerea securităţii energetice.

Zilele trecute, Gazpromul a majorat cu 80 la sută preţul gazelor livrate Ucrainei. Acum, Kievul trebuie să plătească până la 485 de dolari pentru mia de metri cubi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu