Ucraina mai aproape de UE și NATO. Rada de la Kiev a modificat Constituţia cu 334 voturi

Rada de la Kiev a adoptat consemnarea în Constituție a ireversibilităţii parcursului european şi integrării în Uniunea Europeană și NATO. Amendamentele au fost propuse de preşedintele Petro Poroşenko şi vor intra în vigoare după promulgare.

"344 de voturi pentru. Legea a fost adoptată. Au fost aprobate amendamentele la Constituţie. Aceasta înseamnă ireversibilitatea cursului european şi începutul integrării în UE. Este o zi importantă pentru istoria Ucrainei. Ucraina va fi în UE şi în NATO. Până la victorie! Slavă Ucrainei!"

Înainte de procedura de vot, preşedintele Ucrainei a ţinut un discurs în care a subliniat necesitatea aderării Ucrainei la alianţa nord-atlantică, pe care o consideră o garanţie a securităţii regionale.

"Agresiunea militară a Rusiei a început tocmai din cauza faptului că Ucraina nu este membru NATO."

Proiectul de lege adoptat astăzi prevede introducerea în Constituție a textului privind "identitatea europeană a poporului ucrainean şi ireversibilitatea cursului de integrare europeană şi euro-atlantică a Ucrainei".

Un proiect similar privind consemnarea cursului european în Constituţia Republicii Moldova a fost propus anul trecut de guvernare. Inițiativa, care avea nevoie de susţinerea a 67 de deputaţi, a primit doar 54 de voturi, fiind respinsă de opoziţie.

Pe aceeaşi temă