Ucraina confirmă interdicţia pentru tranzitul mărfurilor pentru Transnistria

Trecerea mărfurilor în regim de tranzit pe teritoriul Ucrainei spre Transnistria se va efectua doar cu condiţia coordonării acesteia cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a Republicii Moldova, informează Infotag, citând surse ucrainene.

Potrivit Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Securitatea Produselor Alimentare şi Apărarea Consumatorilor, care a explicat că "cerinţa corespunde punctului 14 al Acordului de colaborare în domeniul veterinar al ţărilor CSI, potrivit căruia, o asemenea colaborare se efectuează între organele competente în domeniul medicinii veterinare ale Ucrainei şi Moldovei, şi anume: la importul şi tranzitul internaţional se perfectează din timp, în mod obligatoriu, autorizaţiile organelor veterinare centrale ale părţilor pe teritoriul cărora intră şi este transportată marfa supusă controlului. Cu aceste organe este coordonat şi itinerarul".

Instituţia aminteşte că acest acord a fost parafat de 12 reprezentanţi ai guvernelor ţărilor CSI, inclusiv de Ucraina şi Moldova.

"Această decizie a Inspectorului principal de stat al medicinii veterinare al Ucrainei corespunde cerinţelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor şi a intrat în vigoare la 20 mai", menţionează serviciul ucrainean, subliniind că decizia se referă numai a tranzit şi nu afectează livrările de mărfuri ucrainene în Transnistria.

În acelaşi timp, Transnistria a calificat această hotărâre drept "o nouă blocadă economică din partea Kievului" şi ministerul local de externe "lucrează asupra soluţionării situaţiei cu interdicţia tranzitului în RMN, pe teritoriul Ucrainei, a mărfurilor supuse controlului veterinar".

ANSA afirmă că procedura de înregistrare a tranzitului transnistrean va fi gratuită. Instituţia consideră că decizia colegilor ucraineni corespunde acordurilor semnate în cadrul CSI şi respinge acuzaţiile că aceasta ar fi o nouă blocadă a regiunii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu