Ucraina comemorează victimele represiunilor politice. Mai multe ceremonii speciale au fost organizate

Embed:

Ucraina comemorează victimele represiunilor politice. Cu această ocazie, în mai multe oraşe din ţara vecină au fost organizate ceremonii speciale.

Închisoarea în care erau plasate victimele sistemului sovietic acum ţine loc de muzeu. Uneori, într-o celulă erau câte 10 persoane, care putea petrece acolo de la o zi până la câţiva ani, până când erau împuşcate sau ucise de bombe.

Victimele erau înmormântate, în secret, într-o pădure aflată la aproximativ 20 de kilometri de Kiev. Locul care s-a transformat într-un cimitir a obţinut în timp denumirea de Memorialul Bîkovnea. Conform actelor, dimensiunea acestuia era de peste patru hectare, dar potrivit investigaţiilor arheologilor, acesta măsura 5,3 hectare.

"Teritoriul era înconjurat de un gard verde. Piesele de ţiglă erau montate astfel încât să nu poată fi văzut nimic ce este în interior. Unii spun că acesta avea o înălţime de 2-3 metri. Aşa-zisul cimitir era păzit şi exista un turn de veghe", a spus Tatiana Şeptiţkaia, director adjunct memorialul Bîkovnea 

Locotenent-colonelul Liubarov a fost printre deţinuţii arestaţi în 1949. Elena mărturiseşte că îşi cunoaşte bunelul numai din fotografii.

"Un om care zâmbeşte în acest fel, nu poate fi considerat rău. L-au plasat într-un lagăr de concentrare din Buriatia. Ce s-a întâmplat acolo cu adevărat nu ştie nimeni", a comunicat femeia. 

Ziua comemorării victimelor represiunilor politice a fost instituită în 2007, de către fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Iuşcenko. De atunci, evenimentul se marchează anual, în a treia duminică a lunii mai. Numărul celor care au suferit din cauza sistemului represiv sovietic nu poate fi calculat cu exactitate.

Se vorbeşte despre trei milioane şi jumătate, însă ar putea fi mai mulţi. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost arestaţi, supuşi la munci titanice şi plasaţi în lagăre

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu