Ucraina, avertizată din nou de UE. Trebuie să rezolve cazul lui Timoşenko dacă vrea să semneze Acordul de Asociere

Embed:

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană, reuniţi la Luxemburg, au încheiat şedinţa fără o soluţie clară în cazul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. Oficialii au avertizat Kievul să rezolve urgent această problemă, dacă vrea să semneze în noiembrie Acordul de asociere.

"Problema justiţiei selective, asta ar spune şi Iulia Timoşenko dacă ar fi aici, este una mult mai amplă şi reflectă natura sistemului de justiţie din Ucraina. Am spus în repetate rânduri că aceasta trebuie soluţionată şi e necesar să fie abordată ca parte a dorinţei Kievului de a avea relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană", a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Mai mult, oficialii i-au cerut preşedintelui ucrainean să o graţieze pe Iulia Timoşenko. Viktor Ianukovici a declarat că este gata să semneze o lege care să-i permită rivalei sale să meargă în Germania pentru tratament, dar nu a menţionat nimic despre graţiere.

La rândul său, ministrul de Externe din Polonia a anunţat că există cel puţin trei ţări pentru care această măsură nu este suficientă şi că nu vor lua o decizie favorabilă pentru Kiev dacă acest caz nu va fi soluţionat la timp. Este vorba despre Olanda, Marea Britanie şi Suedia.

Iulia Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Potrivit statelor occidentale, acest caz este motivat politic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu