Ucraina are un preşedinte! Petro Poroşenko a fost ales din primul tur

Embed:

Omul de afaceri Petro Poroşenko a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Ucraina. Comisia Electorală Centrală de la Kiev a prezentat datele preliminare ale scrutinului care s-a desfăşurat ieri în statul vecin.

Conform datelor preliminare, milionarul Petro Poroşenko a obţinut peste 55 la sută din sufragii, după numărarea a două procente din buletinele de vot. La distanţă mare, pe locul doi se află Iulia Timoşenko, creditată cu 12,5 la sută din sufragii. Surpriza scrutinului este însă preşedintele Partidului Radical, Oleg Liaşko. El a obţinut peste opt la sută din voturi. Restul candidaţilor, printre care Anatoli Griţenko şi Serghei Tighipko, au acumulat mai puţin de 6 la sută din sufragii. 

"Toate sondajele arată că alegerile s-au desfăşurat într-un singur tur, iar ţara are un nou preşedinte", a declarat Petro Poroşenko. 

În prima sa declaraţie publică, Petro Poroşenko le-a mulţumit ucrainenilor că i-au acordat un mandat pentru a continua cursul de integrare europeană. Totuşi, miliardarul în vârstă de 48 de ani a subliniat că în primul rând va merge în estul Ucrainei pentru a pune capăt conflictului provocat de separatiştii proruşi.

"La începutul preşedinţiei, primii paşi vor fi îndreptaţi spre oprirea războiului, haosului, dezordinii şi restabilirii păcii pe pământul ucrainean", a mai adăugat proaspătul preşedinte, Petro Poroşenko. 

Iar fostul premier Iulia Timoşenko şi-a recunoscut înfrângerea. 

"Sunt convinsă de faptul că Ucraina şi-a stabilit o cale clară, nu mai trebuie să alegem între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală. Nu mai trebuie să alegem între viitor şi trecut. Avem toate şansele să devenim ţară membră a Uniunii Europene", a declarat Timoşenko. 
 
Ceremonia de învestitură a preşedintelui Ucrainei ar putea avea loc între 8 şi 10 iunie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu