"Ucraina are o piaţă cu probleme, dar atrăgătoare pentru UE"

Embed:

Ucraina are o piaţă cu probleme, dar atrăgătoare pentru UE în comparaţie cu Moldova. De această părere este şeful de catedră de la Institutul de Relaţii Internaţionale, Nicolae Afanas, invitat la emisiuni Fabrika.

"Uniunea Europeană nu mai vrea să îşi asume cheltuieli neargumentate. Ucraina este un stat enorm şi nu este comparabil cu Moldova, cea ce ar presupune pentru UE o responsabilitate mai mare. Ucraina are o piaţă cu probleme, dar este atrăgătoare pentru UE în comparaţie cu ţara noastră", a declarat Afanas.

Potrivit expertului în politică socială Viorica Antonov, este greu de explicat pasul făcut de Victor Ianukovici la Moscova. "Pentru ucraineni ar fi mai greu să asimileze valorile UE. Probabil aceast lucru ar fi o cauză pentru decizia luată de liderul de la Kiev. Ar fi şi o altă tendinţă, dacă Ucraina se va decide se meargă pe calea Uniuni Europene va trebuie să facă transparente toate investiţiile. Pentru Ucraina este mai profitabil să rămână în relaţi cu Rusia, din punct de vedere economic. Totuşi, ceea ce s-a întâmplat nu este ultima bătălie. Războiul înca nu este terminat. Ianukovici gândeşte pro-Rusia. Acordul de acum nu bate nimic în cuie. Totul este în mâinele Kievului. După Anul Nou totul poate să se schimbe. E un joc care trebuie înţeles. Noi nu cunoaştem încă care este planul", a subliniat expertul.

Ucraina are grave probleme economice şi o situaţie financiară dificilă. De această părere este directorul de program Expert-Grup, Dumitru Budianschi. "Ucraina ori cu UE, ori cu Rusia, oricum are probleme şi ea a încercat să caute susţinere. Rusia va fi gata să plătească un preţ şi mai mare pe viitor pentru a avea Ucraina. Acum, Ucraina a câştigat din punct de vedere economic, totuşi trebuie să vedem din ce unghi. Dacă e o mişcare tactică şi Ucraina va semna mai tirziu Acordul cu UE, atunci va avea din punct de vedere econimic o situaţie mai bună", a adăugat acesta.

Publika.md aminteşte că marţi, la Moscova, Victor Ianukovici a obţinut o reducere a preţului gazelor ruseşti. Astfel, Ucraina va plăti 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi, faţă de preţul actual de 410 dolari. Moscova a decis să-i mai ofere Kievului şi un împrumut de 15 miliarde de dolari. Banii nu vor fi însă acordaţi direct, întrucât Rusia va cumpăra obligaţiuni emise de Guvernul ucrainean.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu