Ucraina ar putea introduce legea marţială. Liderii G7 i-au dat 30 de zile lui Putin pentru stabilizarea situaţiei

Embed:

Ucraina ar putea decide astăzi introducerea legii marţiale în regiunile Doneţk şi Lugansk. Preşedintele interimar Alexandr Turcinov le-a cerut Consiliului Naţional de Securitate, ministerelor de Interne şi Apărării să-şi expună poziţia în acest sens. Între timp, în Donţek, 15 separatişti au fost ucişi de trupele guvernamentale în urma unor confruntări. 

Forţele aeriene ale Ucrainei au lansat atacuri asupra separatiştilor, care au încercat să ocupe punctul de control "Marinovka" din regiunea Doneţk. Trupele guvernamentale au anunţat că au fost distruse mai multe automobile şi blindate ale militanţilor. Cinci grăniceri au fost răniţi în timpul luptelor.

Iar Garda Naţională a Ucrainei a dezminţit informaţiile potrivit cărora separatiştii proruşi ţin ostatici mai mulţi ofiţeri ucraineni. Asta după ce, ieri, pe internet a fost postat un filmuleţ în care agentul rus Igor Bezler avertizează Kievul că îi va împuşca pe toţi militarii captivi, dacă forţele guvernamentale nu-l vor elibera pe unul dintre oamenii lui.

Pentru a opri violenţele din estul Ucrainei, Occidentul i-a dat lui Vladimir Putin un nou ultimatum. Liderii G7 l-au avertizat pe liderul de la Kremlin că are la dispoziţie o lună pentru stabilizarea situaţiei în Ucraina. În caz contrar, vor fi aplicate noi sancţiuni. Premierul britanic, David Cameron, i-a transmis personal acest mesaj preşedintelui Rusiei, în timpul unei întrevederi bilaterale. Aceasta a fost prima întâlnire a lui Putin cu un lider occidental, din martie, când a fost anexată Crimeea. Potrivit Itar-Tass, cei doi lideri au început discuţiile fără tradiţionala strângere de mână. 

"Situaţia în Ucraina este inacceptabilă şi trebuie să se schimbe. Ruşii trebuie să recunoască noul preşedinte ucraineană şi să coopereze cu el. Este nevoie de o detensionare a situaţiei", a declarat premierul Marii Britanii, David Cameron.

Preşedintele Federaţiei Ruse a avut o întrevedere şi cu omologul său francez, Francois Hollande, la Palatul Élysée. Discuţiile au durat mai mult de o oră şi jumătate, însă cei doi nu au făcut declaraţii după întrevedere. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu