UCRAINA: Andrei Năstase a justificat agresiunea Rusiei

Embed:

Prin votul în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, liderul PPDA, Andrei Năstase, şi socialistul Vlad Batrîncea au justificat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. De această părere sunt mai mulţi analişti politici din statul vecin, care au criticat dur decizia celor doi politicieni de la Chişinău de a susţine revenirea delegaţiei ruse în APCE.

În opinia experţilor, în acest caz, interesele politice înguste au prevalat asupra principiilor democratice.

Directorul Institutului pentru Politici Internaţionale, Evgheni Magda, susţine că votul delegaţiei moldoveneşti va afecta considerabil relaţiile dintre Chişinău şi Kiev.

"Oare Moldova nu mai are pretenţii faţă de Rusia referitoare la conflictul transnistrean? Nu cred că această situaţie va avea un efect pozitiv pentru relaţiile dintre Kiev şi Chişinău. Nu văd o perspectivă în acest sens. Un vot, mai ales, la nivel european, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei poate afecta imaginea unui politician proeuropean. Pentru Ucraina, acest vot înseamnă că majoritatea dintre membrii delegaţi au votat pentru amnistierea ucigaşilor", a spus directorul Institutului pentru Politici Internaţionale, Evghenii Magda.

Iar analistul politic din cadrul Institutului pentru Cooperare Euroatlantică, Volodimir Gorbaci, menţionează că votul deputaţilor din Moldova este un semnal îngrijorător pentru Ucraina.

"În Ucraina acest gest este calificat drept o aliniere la politica externă a Rusiei, care este nu doar neprietenoasă în raport cu Ucraina, ci chiar se află în război cu noi, de facto. Astfel de acţiuni sunt calificate în Ucraina drept acţiuni ale aliaţilor agresorului. Cred că, deocamdată, Kievul va ignora Chişinăul", a spus analistul politic IPCE, Volodimir Gorbaci.

Leonid Emeţ, membru în delegaţia Ucrainei la APCE, a spus că nu înţelege decizia deputaţilor din alianţa Kozak, în condiţiile în care ţara noastră are pe teritoriul său un conflict îngheţat.

"Moldova ştie foarte bine ce înseamnă agresiunea din partea Rusiei şi cât de diferit se manifestă acest lucru. Putem să constatăm în continuare că pentru multe ţări relaţiile bune cu Rusia sunt mai importante decât principiile unei societăţi democratice şi civilizate", a spus Leonid Emeț, membrul delegatiei Ucrainei la APCE.

Rezoluția în favoarea Rusiei a fost votată cu 118 voturi pentru şi 62 împotrivă. Astfel, delegația Kremlinului a revenit în instituţia europeană fără a fi obligată să îndeplinească anumite condiții. Din 2017, Moscova nu a mai plătit contribuții la bugetul Consiliului Europei, care în 2018 au ajuns la 33 de milioane de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu