Ucraina a semnat partea economică a Acordului de Asociere. "Este cea mai importantă zi de după independenţă"

Embed:

Ucraina a semnat astăzi partea economică a Acordului de Asociere, decizie amânată toamna trecută. Acest lucru a dus la tulburări fără precedent în fostul stat sovietic. Evenimentul a avut o încărcătură simbolică pentru ţara vecină. Preşedintele Petro Poroşenko a semnat documentul cu acelaşi stilou pe care trebuia să-l folosească predecesorul său, Victor Ianukovici.

"Ar putea fi cea mai importantă zi pentru ţara mea de după independenţă. Voi semna Acordul de Asociere cu stiloul pe care este scris "Acordul de Asociere UE-Ucraina, Vilnius, 29 noiembrie 2013". Nu s-a întâmplat atunci, dar pixul e acelaşi", a declarat Petro Poroşenko.

Petro Poroşenko a precizat că, în ultimele luni, Ucraina a plătit cel mai mare preţ posibil pentru a-şi vedea visul european împlinit. Liderul de la Kiev a adăugat că evenimentul de astăzi dă startul pregătirilor pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Ucraina urma să semneze documentul încă la sfârşitul anului trecut, dar fostul şef al statului a amânat acest lucru sub presiunea Rusiei. Decizia a declanşat cele mai ample proteste din istoria Ucrainei, iar în urma violenţelor şi-au pierdut viaţa aproape 200 de oameni.

Ulterior, Ianukovici a fost demis, iar Rusia a anexat peninsula Crimeea. În prezent, estul Ucrainei este cuprins de lupte, iar peste 420 de persoane au fost ucise în confruntări.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu