Turnul Eiffel și-a stins luminile în semn de omagiu pentru jurnalistul saudit Jamal Khashoggi

Embed:

Se împlineşte o lună de la dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. În semn de omagiu, dar şi pentru a demonstra susţinerea pentru libertatea presei, luminile Turnului Eiffel din Franţa s-au stins aseară. Jurnaliştii francezi condamnă moartea cruntă a sauditului şi cer o investigaţie amplă şi corectă. 

" Cerem să fie iniţiată o investigaţie internaţională, care ar trebui lansată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres", a declarat Christophe Deloire, secretar general Organizaţia Reporteri fără Frontieră.

Totodată, un consilier al preşedintelui turc Recep Erdogan a confirmat că după ce trupul ziaristului a fost dezmembrat, suspecţii l-au dizolvat în acid pentru a şterge urmele crimei. Autorităţile caută acum la sediul reprezentanţei saudite din Istanbul, dar şi la reşedinţa consulului, aflată în imediata apropiere pista unde puteau fi aruncate bucăţile din corpul lui Khashoggi. În acelaşi timp, rudele jurnalistului insistă să fie găsite rămăşiţe din trupul neînsufleţit pentru a putea fi înmormântat în oraşul său natal Medina.

"Cerem ca organizaţiile internaţionale să facă presiuni asupra guvernului saudit pentru a găsi rămăşiţele jurnalistului pentru a putea fi înmormântat, înainte ca ancheta să fie finalizată", a menționat Fatih Oke, director executiv al Asociaţiei Media Turcia-Arabia.

De asemenea, într-o discuţie telefonică cu oficiali de la Casa Albă, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a spus despre Khashoggi că este un islamist periculos. Declaraţia a fost făcută înainte să confirme asasinatul ziaristului Washington Post.

Autorităţile de la Ankara vorbesc despre existenţa a 18 suspecţi saudiţi şi cer extrădarea lor pentru a fi judecaţi în Turcia. Jamal Khashouggi, un critic înrăit al prinţului Moştenitor de la Riad, a fost chemat la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul în legătură cu demersurile lui privind căsătoria cu iubita lui, de origine turcă în data de 2 octombrie, iar de atunci a fost declarat dispărut. Omorul jurnalistului a fost confirmat câteva zile mai târziu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu