"Turnul Babel" de Moldova. Satul în care convieţuiesc reprezentanţi ai 14 etnii (VIDEO)

Embed:

La doar un secol de existenţă, satul Alexanderfeld din raionul Cahul se poate mândri cu o istorie bogată. Denumirea exotică a localităţii vine de la coloniştii germani, care au întemeiat satul la începutul secolului al XX-lea. Deşi acum nu a rămas niciun neamţ în sat, acolo convieţuiesc reprezentanţi ai 14 etnii.

Localnicii îşi numesc satul, în glumă, "Turnul Babel" al regiunii, pentru a sublinia diversitatea lingvistică.

Localitatea a fost părăsită de nemţi la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ei au lăsat însă casele din cărămidă şi şcoala din sat, care, ulterior, a devenit biserică ortodoxă.

"În fiecare an, în sat vin nemţi care au locuit aici sau copiii lor. Îşi găsesc casele lor şi ne mulţumesc pentru faptul că le-am păstrat locuinţele", a spus primarul localităţii Liubovi Arnautova.

Ultimul neamţ din Alexanderfeld a murit acum doi ani. Mulţi dintre ei au contribuit şi la deschiderea muzeului din localitate şi au făcut filme despre localitate.

"Aici avem un strung pentru confecţionarea ţiglei. Nemţii l-au cumpărat din Ismail în 1930 pentru construcţia caselor", a explicat primarul.

În ultimii 100 de ani, localitatea a avut cinci denumiri, inclusiv Alexandru cel Bun şi Câmpeni. La vechea denumire Alexanderfeld s-a revenit în anul 2002, la insistenţa localnicilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu