Turcia și Rusia au ajuns la un acord cu privire la centrala nucleară Akkuyu și Turkish Stream

O decizie politică a fost luată pentru a continua lucrările la gazoductul Turkish Stream precum și la centrala nucleară de la Akkuyu, a declarat marți ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, la finalul unei reuniuni cu omologul său rus Alexander Novak, transmite Tass, scrie MOLDPRES.

"Sîntem gata pentru construcția primei linii a gazoductului Turkish Stream. Acest proiect este avantajos pentru ambele țări", a declarat Nihat Zeybekci. Potrivit oficialului turc, la reuniunea dintre președintele rus, Vladimir Putin, și omologul turc Tayyip Erdogan, care ar urma să aibă loc la Sankt Petersburg în data de 9 august, va fi dat "impulsul final" pentru proiectul Turkish Stream.

"Ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, l-a asigurat pe Alexander Novak că în prezent partea turcă a eliminat toate obstacolele legale pentru construcția centralei nucleare de la Akkuyu și de asemenea sprijină proiectul Turkish Stream", se arată într-un comunicat publicat de Ministerul rus al Energiei.

În 2011, Turcia și compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi și opera o centrală nucleară cu patru reactoare, de 1.200 megawați, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane. Inițial, Rosatom a promis că primul reactor va fi gata pînă în anul 2019.

img16006042

În luna noiembrie a anului trecut, un avion militar rus a fost doborît de către armata turcă, ceea ce a provocat cea mai gravă criză diplomatică dintre Turcia și Rusia de după Războiul Rece. Din cauza tensiunilor apărute între cele două țări, în luna decembrie 2015, Rusia a suspendat lucrările la proiectul gazoductului Turkish Stream, o conductă de gaze care ar urma să traverseze Marea Neagră pînă la granița dintre Turcia și Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu