TURCIA ÎŞI COMEMOREAZĂ EROII. 250 de oameni au murit acum doi ani în tentativa de puci

Embed:

O mare de oameni s-a adunat pe Podul peste Bosfor din Istanbul pentru a comemora doi ani de la tentativa de lovitură de stat din Turcia.

Participanţii la festivitate au fluturat drapele şi au scandat cât au putut de tare - Vrem pedeapsa cu moartea! Criminalii să moară! Turcia nu-şi uită martirii!

Preşedintele Turciei, venerat de cei mai mulţi veniţi la miting, a fost primit în uralele şi aplauzele mulţimii. A urmat apelul său la rezistenţă şi i-a blamat pe toţi susţinătorii mişcării religioase a clericului Fethullah Gullen, cel mai mare duşman al său.

"Noi trăim onoarea că am reuşit să demonstrăm o rezistenţă fără precedent în lume. Nicio victorie nu este oferită pe un platou de argint", a spus președintele Turciei, Recep Erdogan.

Perimetrul din jurul scenei era, în momentul aflării lui Erdogan acolo, unul dintre cele mai bine păzite locuri de pe planetă. Lunetişti, elicoptere şi mii de soldaţi şi poliţişti au patrulat zona.

"Pe lângă faptul că este o festivitate de comemorare, este şi un nou moment de glorie pentru Recep Tayyip Erdogan. Mai nou, preşedintele Turciei deţine toată puterea în stat", a relatat corespondentul Publika TV, Lucia Cujbă.

Acum doi ani, Yunus era pe Podul Bosfor, redenumit deja în memoria martirilor. A fost prins în mijlocul violenţelor. Prin faţa ochilor încă i se perindă acele imagini care au traumatizat Turcia.

"În 15 iulie, eram pe pod. Mai mulţi militari au murit sub ochii mei. Am văzut mulţi oameni răniţi. Am rupt bucăţi de stofă dintr-un drapel, pentru a le pansa rănile. Noi suntem întotdeauna alături de liderul nostru Recep Erdogan. Atât timp cât va avansa, noi îl vom susţine", a spus un martor de la puciul eşuat.

"Acum doi ani, poporul turc a reuşit să împiedice tentativa de lovitură de stat. Şi astăzi, cu acelaşi entuziasm, poporul turc s-a reunit în jurul preşedintelui şi al liderului Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan", a spus şeful departamentului Directoratul de presă de pe lângă premier, Mahmut Şevket Bayram.

250 de oameni au murit în timpul tentativei de lovitură de stat duin Turcia. În ultimii doi ani, peste 75 de mii de oameni au fost arestaţi în anchetele legate de organizarea puciului.

Peste 133 de mii de persoane, inclusiv, judecători, procurori, poliţişti, militari, medici şi profesori - au fost concediate pentru presupuse legături cu gruparea condusă de Fethullah Gulen, acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat. Clericul a respins toate învinuirile.  în spatele tentativei de lovitură de stat. Gulen, aflat în exil în Statele Unite, unde trăieşte de mai mulţi ani, a respins toate acuzaţiile.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu