Turcia a început operaţiunea militară în nord-estul Siriei

Embed:
Turcia a început operaţiunea militară în nord-estul Siriei. Anunţul a fost făcut de preşedintele de la Ankara, Recep Erdogan, pe contul său de Twitter. Potrivit oficialului, scopul operaţiunii numită "Izvorul Păcii" este să creeze o zonă de securitate în Siria, de-a lungul frontierei cu Turcia.

La scurt timp după anunţul preşedintelui turc, în presa străină a apărut un video în care se observă un nor de fum dinspre zona de conflict, iar mai mulţi civili au fost surprinşi cum părăsesc regiunea. Alţii însă s-au mobilizat la un protest contra ofensivei turce.

"Suntem pregătiţi pentru orice atac pregătit de regimul Erdogan, dar facem apel la Naţiunile Unite şi la alte organizaţii internaţionale să intervină pentru a opri orice act barbar pe pământul nostru."

"Noi, kurzii, arabii, creştinii, precum şi reprezentanţii altor confesiuni sau triburi pledăm pentru o Sirie unită şi nu admitem ca ţara să fie divizată sau ocupată, fie de turci, fie de alţii."

Printre primii care a reacţionat la operaţiunea Turciei din Siria a fost Jean-Claude Juncker, care a cerut autorităţilor de la Ankara să-şi retragă trupele şi să renunţe la atacuri, întrucât nu vor da rezultate pozitive.

"Ţin să-i atenţionez pe prietenii noştri din Turcia că această operaţiune militară nu va avea rezultate bune. O soluţie stabilă pentru conflictul din Siria nu poate fi asigurată decât printr-o tranziţie politică paşnică", a spus Jean Claude-Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

La rândul său, preşedintele american, Donald Trump, a ţinut să accentueze că monitorizează situaţia şi în cazul în care autorităţile de la Ankara vor depăşi limitele, atunci SUA vor lovi dur în economia Turciei. De cealaltă parte, administraţia Bashar-al Assad a avertizat că nu va permite Turciei să atace Siria.

"Vom utiliza toate capacităţile în cazul în care va fi necesar. Cert este că atacurile Turciei vor afecta direct nivelul de securitate şi operaţiunile de combatere a terorismului în acele regiuni", a spus Kino Gabriel, purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene.

Forţele americane s-au retras luni din două zone-cheie din nord-estul Siriei, după o convorbire telefonică purtată între Trump şi Erdogan pentru a-i permite regimului de la Ankara să-şi regleze conturile în regiune. Una dintre condiţiile impuse de liderul de la Casa Albă a fost ca cei 50 de militari americani să nu aibă de suferit.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu