Turcia a început cel mai mare exerciţiu militar în mările Mediterană, Egee şi Neagră

Embed:

Turcia a început cel mai mare exerciţiu militar în mările Mediterană, Egee şi Neagră. Marina turcă face astfel presiuni, în contextul tensiunilor privind exploatarea gazelor naturale în largul insulei Cipru. Autorităţile de la Ankara consideră că au interese legitime în această regiune.

"Întotdeauna ne vom proteja drepturile şi interesele în mările Egee, Mediterană şi în Cipru", a spusministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Potrivit Statului Major turc, la manevre vor participa 131 de nave, 57 de avioane şi 33 de elicoptere. Exerciţiile au loc în contextul creşterii tensiunilor cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, care s-au declarat îngrijorate de intenţia Turciei de a lansa activităţi de forare în zona economică exclusivă a Ciprului.

Pe de altă parte, Ankara susţine că nu există niciun acord de delimitare maritimă cu guvernul de la Nicosia. Din 1983, pe insula cipriotă se află o enclavă separatistă, denumită Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de către autorităţile de la Ankara.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu