Tudorel Toader, ministrul Justiţiei din România cere revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA

Ministrul Justiţiei a prezentat un "Raport privind activitatea managerială la DNA", în care aduce un val de critici șefei DNA, Laura Codruța Kovesi şi propune revocarea acesteia din funcţie, scrie digi24.ro.

Potrivit ministrului, raportul privește activitatea managerială desfășurată de procurorul șef al DNA, iar temeiul de analiză se fundamentează distinct de raportul de sinteză.

"Avem o justiție, unii spun că este bună, alții că este rea. Justiția trebuie să fie egală pentru toți, trebuie să fie bună, nu rea. Am început activitatea profesională exercitând demnitatea de procuror. Am fost și sunt foarte mulțumit de respectiva opțiune. Raportul de față reprezintă luarea de poziție a ministrului Justiției, rol constituțional", a spus Tudorel, Toader, ministrul justiţiei.

Totodată, raportul IJ relevă comportamentul autoritar discreționar al procurorului-șef de la DNA. 

"Am pornit de la controlul solicitat Inspecției Judiciare, de a face o verificare managerială de fond la DNA, în condițiile în care în 10 ani nu se făcuse nicio evaluare. În raport s-au reținut circumstanțele întocmirii acestora. Am spus că voi lua o decizie pe baza examinării tuturor  circumstanțelor", a mai adăugat ministrul justiţiei.

Astfel, în mai puțin de jumătate de an de la publicarea unei decizii, DNA a fost chemată iar în fața CCR, pentru încă două conflicte. Așadar, trei sesizări într-un an, în două curtea a constatat încălcări a Constituției de către DNA.

Cu prilejul unor evenimente publice, șefa DNA a învinovățit CCR, punând pe seama acesteia pretinsa imposibilitate a DNA de urmărirea unor fapte apreciate de natură penală și acoperire a unor prejudicii.

Totodată, partea de concluzii a prezentului raport se bazează pe acumulările de la începutul perioadei de analiză, pe acțiuni și fapte concrete, inclusiv declarații publice. Concluziile sunt fundamentate pe 20 de puncte care prezintă 20 de categorii de acte și fapte.

Revocarea procurorului general al României sau a procurorului şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza şi din oficiu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu