Tudor Ulianovschi: Varniţa este teritoriul Republicii Moldova şi acest lucru este clar (FOTO)

Embed:

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a sesizat mediatorii și observatorii în reglementarea diferendului transnistrean în legătură cu aşa-zisa reprezentanţă oficială a Tiraspolului deschisă săptămâna trecută la Moscova. Ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a mai declarat la emisiunea Fabrika de aseară, că deşi denumirea acesteia a fost schimbată în fundaţie socio-culturală, totuşi mai sunt unele nereguli.

"Totodată observăm că pe plăcuţa respectivă rămâne în continuare stema nerecunoscutei republici transnistrene, ori nu poate fi vorba de astfel de elemente pe plăcuţa respectivă. Vor fi convocaţi partenerii în cadrul formatului 5+2, dar în formatul 3+2. De asemenea vor fi convocati în aceeaşi şedinţă şi reprezentantul preşedinţiei OSCE, deci ambasadorul Slovaciei. Unde vom prezenta poziţia Guvernului Republicii Moldova vizavi de chemarea să nu fie recunoscută şi să fie şi condamnate astfel de acţiuni", a spus Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe.

Tot în cadrul emisiunii, ministrul de Externe a menţionat așa-numitul decret emis de Tiraspol, potrivit căruia satul Varnița din raionul Anenii Noi se află temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile de administrare sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca.

"Cu referire la declaraţia domnului Krasnoselski şi documentul pe care l-ar fi semnat. Este evident că acest document nu poartă un caracter juridic şi nu poate fi recunoscut. Ori teritoriul Varniţa este teritoriul Republicii Moldova şi acest lucru este clar, este internaţional recunoscut. Vom acţiona promt, pragmatic şi în cooperare cu partenerii internaţionali în special cei în formatul 5+2", a spus Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe.

Anterior, premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului de resort să sesizeze reprezentanții mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană în legătură cu abordările provocatoare întreprinse recent de către așa-numitele structuri din regiunea transnistreană în privința satului Varnița, Anenii Noi.

Până în 1992, anul începerii conflictului de la Nistru, Varniţa se afla în componența municipiului Bender. Acum este parte componentă a raionului Anenii Noi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu