Tudor Ulianovschi, precizări despre participarea Moldovei la Sesiunea Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei

Fostul Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a scris pe pagina sa de Facebook câteva precizări despre participarea Moldovei la Sesiunea Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei din 17 mai 2019, după ce mai multe persoane au încercat să dezinformeze opinia publică.

"În contextul în care pe unele rețele de socializare au aparut anumite afirmații publice cu privire la deciziile luate de către statele membre ale Consiliului Europei în cadrul Reuniunii ministeriale de la Helsinki, țin să fac urmatoarele precizări:

Stimate dle Dmitrii Ciumac și alții,

Vă rog sa nu dezinformați opinia publică la un subiect atât de important. Este imperativ și fezabil să vă documentați în prealabil, dacă măcar subsemnatul a fost la Helsinki în această perioadă sau nu.

În primul rând, delegația Republicii Moldova la Sesiunea Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei, din 17 mai 2019, de la Helsinki, a fost condusă de către Secretarul de Stat al MAEIE Tatiana Molcean.

În al doilea rând, cu privire la subiectul "revenirii Federației Ruse în APCE", delegația Republicii Moldova nu a participat.

Am aprecia mult corectitudinea unei afirmații publice bazată cel puțin pe un "google research" sau chiar solicitarea poziției oficiale a MAEIE inainte de a afirma public unele decizii în politica externă a Republicii Moldova.

Adițional, deoarece am fost vizat în această postare, țin să precizez următoarele:

Republica Moldova a susținut toate deciziile din Comitetul de Miniștri și APCE vizavi de anexarea Crimeii și acest subiect a fost reiterat de la toate tribunele regionale și internationale, cu precadere la ONU.

Rezultatele procedurii de vot privind "revenirea Federaţiei Ruse la APCE" din 17 mai 2019, de la Helsinki, au fost următoarele:

Au votat în favoare - 39 de state - Andora, Albania, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Olanda, Muntenegru, Cipru, Marea Britanie, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Serbia, Turcia, Elveția, Slovenia, Slovacia, Spania, Macedonia de Nord, Suedia;

Au votat împotrivă - 6 state - Georgia, Lituania, Letonia, Estonia, Ucraina, Armenia;

Abtinere - 1 stat Federația Rusă;

Nu au participat la vot - 1 stat - Republica Moldova, delegația nefiind în sală."

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu