Tu ştii ce mănânci? Dacă ai văzut pe etichetă aceste CUVINTE, atunci EVITĂ să cumperi produsele alimentare

Dacă pe eticheta produselor alimentare sunt indicate cuvintele trans, hidrogenat, parțial hidrogenat, atunci ar fi bine să renunţaţi să cumpăraţi aceste delicii culinare. Recomandarea vine din partea specialiştilor, care menţionează că aceste noţiuni denotă că alimentele respective conţin acizi graşi trans, grăsimi periculoase pentru sănătate.

"Pe etichetă denumirea de grăsimi trans nu se întâlnește, însă se găsește frecvent formularea: 'grăsimi parţial hidrogenate", "grăsimi vegetale hidrogenate'. Când întâmpinați această situație, este mai bine să puneți produsul înapoi pe raft. Evitați produsele care conţin pe lista de ingrediente cuvinte precum: trans, hidrogenat, parțial hidrogenat", a explicat Stela Bradu, medic igienist, secția Sănătatea nutrițională și a copiilor din cadrul ANSP, pentru Publika.MD.

Potrivit medicului, în urma consumului sporit a produselor alimentare cu conținut de acizi graşi trans pot apărea diferite maladii"

"După ani de cercetări s-a constatat că pot apărea diferite maladii ca obezitatea, diabetul zaharat sau cancerul. Sunt doar câteva dintre bolile care pot apărea în urma consumului de acizi graşi trans nesaturaţi. Favorizează depunerea pe interiorul pereţilor vaselor de sânge a plăcilor de aderom, deci practic aceste vase de sânge se îngustează, ceea ce deschide drumul către boli foarte grave, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale", a declarat Stela Bradu, medic igienist.

Amintim că peste 50.000 de decese sunt înregistrate anual în Europa, din cauza consumului de grăsimi nocive. Din acest motiv, Comisia Europeană a hotărât să limiteze cantitatea de acizi graşi nesaturaţi, până în 2021, în toate statele membre.

Citeşte şi INTERVIUL INTEGRAL: Moldovenii cu greu fac faţă produselor alimentare, ambalate frumos. INTERVIU cu specialist de la ANSP, despre BUCATELE care NE ÎMBOLNĂVESC

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu