Trupul unui bebeluș mort în urmă cu 11.500 de ani oferă noi informații despre americani

Trupul unui bebeluș mort în urmă cu 11.500 de ani le-a oferit cercetătorilor informații cu privire la modul în care primii oameni au ajuns pe continentul american.

Rămășițele sugarului au fost descoperite în 2013 în situl arheologic Upward Sun River din statul american Alaska. În vreme ce oamenii locului au botezat bebelușul Xach'itee'aanenh t'eede gaay (fetița răsăritului de soare - n.red.) pentru oamenii de știință acesta se numește simplu fetița "USR1". Aceasta murise la vârsta de șase săptămâni, scrie ziare.com.

USR1 a fost îngropată împreună cu o nou-născută care murise la o vârstă și mai fragedă. Acest al doilea trup a fost și el studiat de echipa formată din oameni de știință de la universitățile din Copenhaga, Cambridge și Alaska.

Pe baza descoperirilor, bună parte dintre oamenii de știință au căzut de acord asupra faptului că primii oameni au ajuns pe continentul american din Asia la sfârșitul ultimei ere glaciare, în timpul Pleistocenului superior. Probabil că migrația a avut loc în urmă cu 20.000 de ani când nivelul oceanului scăzuse și un pod terestru care corespundea actualei strâmtori Bering permitea deplasarea din Siberia în Alaska.

Cercetătorii ale căror lucrări au fost publicate în revista Nature au reușit să secvențieze genomul complet al sugarului USR1 și al nou-născutei din preajma sa. S-a constat astfel că cele două fetițe erau cel mai probabil verișoare.

Fetița USR1 le-a rezervat o serie de surprize cercetătorilor. Patriomoniul său genetic nu corespunde celor două ramuri cunoscute ale primilor ameridieni, așa zise de "nord" și de "sud".În schimb, fetița aparținea unui grup până acum necunoscut pe care cercetătorii l-au botezat "vechii beringieni".

"Nu știam că această populație a existat", subliniază Ben Potter, profesor de antropologie în cadrul Universității Alaska din Fairbanks.

Alte analize au permis aducerea "primei dovezi genetice directe că strămoșii amerindienilor provin cu toții din aceeași populație sosită în cadrul unui eveniment migrator unic" din timpul erei glaciare, susțin oamenii de știință.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu