Trupele rusești păzesc munițiile depozitate la Cabasna. Grupul operativ din stânga Nistrului este format din 1500 de militari

Informaţii oficiale şi exacte despre trupele ruse prezente în stânga Nistrului nu există. Totuşi, presa a scris de mai multe ori despre dotările grupului operativ, care staţionează ilegal în regiunea separatistă. Este vorba despre ultimul contingent al Armatei a 14-a, rămas în Republica Moldova pentru paza depozitului de la Cobasna. 

Efectivul militar al Federației Ruse pe malul stâng al Nistrului este compus din aproximativ 1500 de soldați. Aceştia ar fi acolo pentru a păzi de fapt munițiile depozitate la Cobasna. Potrivit diverselor surse, aici s-ar afla peste 20 de mii de tone de armament.

Totodată, militarii ruși au în dotare șase elicoptere MI, dintre care două sunt de model MI-24K și patru Mi8, care ar fi gata să survoleze cerul deasupra a 35 de blindate de tip TAB.

Soldaţii din acest grup operativ nu au statut de trupe de menţinere a păcii, așa cum insistă unii oficiali ai Moscovei. În regiunea transnistreană există, separat, un contingent de trupe de menţinerea a păcii, constituit în prezent din peste 400 de militari. Potrivit diverselor surse media, armata regimului de la Tiraspol are un efectiv de aproape 5 mii de militari, care sunt dotați cu 18 tancuri și aproape 70 de blindate.

Presa mai scrie că militarii separatiştilor mai dispun și de 130 de rachete antitanc. Cât despre forțele militare aeriene, atunci în cazul armatei din regiunea nerecunoscută de niciun stat vorbim de opt elicoptere, șase de tip MI8T și două MI2, dar și cinci avioane , dintre care două sunt de tip IAC18, două de model AN2 și un ANTONOV26.

De asemenea, pe malul stâng al Nistrului activează efective militare aflate în subordinea așa-ziselor structure ale Afacerilor Interne și a KGB-ului rămas încă din perioada sovietică. Astfel, numai în aceste 2 structuri ar fi în total un efectiv de aproximativ 5000 de persoane gata pentru lupte. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu