Trump vrea Brazilia în NATO. Preşedintele SUA s-a întâlnit cu omologul său brazilian

Embed:
Preşedintele american, Donald Trump, ia în calcul admiterea Braziliei în Alianţa Nord-Atlantică.

Ideea a fost vociferată în timpul întâlnirii de la Washington cu omologul său brazilian, Jair Bolsonaro. Cei doi oficiali, cunoscuţi pentru vederile lor naţionaliste şi anti-imigraţie, şi-au afişat simpatiile şi şi-au făcut mai multe promisiuni.

"După cum i-am spus președintelui Bolsonaro, intenționez să desemnez Brazilia ca aliat major non-membru NATO sau, dacă stau şi mă gândesc mai bine, poate chiar o posibilă aderare a Braziliei la NATO."

La rândul său, preşedintele Braziliei a declarat că a admirat dintotdeauna Statele Unite şi că a venit timpul pentru a relansa relaţiile bilaterale dintre cele două state.

"A venit timpul să depășim vechile resentimente și să explorăm potențialul care există între Brazilia și Statele Unite. La urma urmei, este corect să spunem că, în prezent, Brazilia are un președinte care nu este antiamerican, lucru fără precedent în ultimele decenii."

În prezent, Columbia este singura ţară "partener NATO" din America de Sud, dar fără obligaţia de a participa la acţiunile militare comune. Unii experţi consideră că o eventuală aderare a Braziliei ar compromite însăşi ideea de Alianţă Nord-Atlantică, întrucât statul latino-american se află în emisfera sudică.

În cadrul întâlnirii, preşedintele SUA a mai adăugat că susţine eforturile Braziliei de a adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, din care fac parte state cu economii avansate.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu