Trump a prezentat un plan de pace care vizează Israel şi Palestina. Ce prevede documentul

Embed:

Preşedintele american Donald Trump a prezentat un plan de pace care vizează Israel şi Palestina, pe care-l avea în sertar de trei ani. Documentul de 50 de pagini include o hartă detaliată a celor două state, Ierusalimul este declarat drept capitală unică, iar SUA se angajează să recunoască suveranitatea comunităţilor israeliene din Iudeea şi Samaria. Documentul mai prevede ca Israelul să fie responsabil de securitatea regiunii din vestul râului Iordan.

"I-am trimis azi o scrisoare preşedintelui Abbas în care i-am explicat noile teritorii alocate statului său vor rămâne deschise în următorii patru ani. Acest lucru va permite negocierea cu Israelul", a declarat preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Trump a subliniat că dacă palestinienii acceptă documentul atunci vor beneficia de o infuzie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.
La prezentarea planului, la Casa Albă a fost invitat premierul Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali israelieni. A lipsit, însă, liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Acesta nu a fost invitat la Washington, după ce a refuzat colaborarea pentru elaborarea şi negocierea planului de pace. 

"Această decizie va proteja securitatea Israelului, va asigura interesele naționale ale Israelului și va lăsa deschisă posibilitatea unui acord politic cu palestinienii în următorii ani. Sper că palestinienii vor accepta această iniţiativă de construi împreună cu Israel un viitor al prosperităţii şi păcii", a comunicat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

În timp ce Donald Trump este convins că planul său de pace va funcţiona, preşedintele Autorităţii Palestiniene dezaprobă documentul. În viziunea lui Mahmoud Abbas, acesta nu este "acordul secolului", după cum îl numeşte liderul de la Casa Albă, ci mai degrabă "palma secolului".

"Vreau să-i transmit lui Trump şi Netanyahu că Ierusalim nu este de vânzare. Aşa cum nici drepturile noastre nu sunt de vânzare şi nu se negociază. Ţinând cont de prostiile pe care le-am auzit despre acest acord vă spun clar că nu va fi "Acordul Secolului", a afirmat preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Conflictul israelo-palestinian este în desfăşurare încă din secolul trecut.

loading...

Lasă un comentariu