Trufa neagră, pe cale de dispariţie. Care este cauza

Trufele negre se numără printre cele mai rare produse alimentare din lume. Acestea ar putea să dispară, însă, din sudul Europei, zona tradiţională de creştere a lor, din cauza schimbărilor climatice.

Vremea din ce în ce mai caldă şi secetoasă din principalele regiuni de cultivare a trufelor negre din Italia, Franţa şi Spania ar putea deveni atât de aridă, încât această delicatesă să dispară cu desăvârşire până la finele secolului 21.

Trufa neagra sau trufa de Perigord se vinde, în mod obişnuit, cu 1.000 de euro per kilogram. Însă după un sezon slab, preţurile au ajuns la peste 2.000 de euro kilogramul. Potrivit cercetătorilor, dacă schimbările climatice vor avansa, costul trufelor negre, denumite deja "diamantele pământului" anume din cauza preţurilor exagerate, ar urma să crească şi mai mult, scrie canal3.md.

"Deoarece crește mai mult în lunile de vară, este necesar ca şi umiditatea solului să fie sporită. Odată cu schimbările climatice, mai ales din cauza secetei şi a temperaturilor ridicate, există riscul ca trufele să nu mai crească. De aceea, vom fi, cel mai probabil, martorii unor schimbări nu tocmai favorabile pentru această cultură, ceea ce ne îngrijorează. Vom fi martorii unei vremi mai calde şi mai secetoase", a comunicat doctorul în ştiinţe de la Universitatea din Stirling, Scoţia, Paul Thomas.

Paul Thomas a analizat datele referitoare la producţia de trufe din zona mediteraneană, în ultimii 36 de ani, şi a realizat prognoze de climă, care arată un declin al producţiei de trufe, în sudul Europei, cu 78 la sută, până în prezent, şi cu 100% - către sfârşitul acestui secol.

Însă amatorii de trufe nu trebuie să se alarmeze. Acestea ar putea avea, totuşi, un viitor în zonele cu climă mai rece din Marea Britanie sau Irlanda. Iernile mai blânde de aici ar putea fi tocmai potrivite pentru cultivarea trufelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu