Trist, dar adevărat. Bătrânii unui centru social din Soroca ar putea ajunge pe drumuri

Embed:

Mai mulți bătrâni din satul Rublenița, raionul Soroca ar putea ajunge pe drumuri. Asta pentru că Primăria nu are bani pentru centrul de servicii sociale din localitate. Potrivit primarului, anual sunt necesari aproximativ 700.000 de lei pentru întreţinerea instituţiei, bani care nu au fost prevăzuți în bugetul local.

În această situaţie s-au pomenit bătrânii cazaţi în centrul social din Rublenița. Unii dintre ei au fost luaţi înapoi acasă de rude, ceilalţi au rămas pe drumuri.

"Frați am avut și au murit, tata a murit, mama a murit. Nu văd nimic, unde să mă duc? Unde m-or duce, acolo o să mă duc".

" – N-am nimic, așa sunt. Casa se risipește, se demola. Am vândut-o cu cât .. puțin. Atât aș vrea ca să lucreze centrul mai departe. Măcar până voi muri".

În fiecare an, serviciile centrului erau accesibile pentru 300 de persoane, care beneficiau de hrană, asistență medicală și psihologică:

"Cât pot, mă mai mişc. Dacă n-o să pot, gata. Când venim, la fiecare din aparatele astea, noi, ca se putem aranja ca să o ducem mai bine".

"Avem un cabinet acolo că facem lucruri manuale. Și ne este interesant, desenăm. Avem interese. Când vin aici ceva mă atrage, pentru că este bine.”

Potrivit directorului instituției, până în acest an, centrul a fost finanțat din bugetul de stat, iar din 2015 instituția ar trebui să fie gestionată din bugetul local.

"Avem nevoie de 700.000 de lei pentru un an de zile. Nu avem finanțare, iată comunitatea este impotriva ca să fie sistată activitatea centrului", a spus directorul Zinaida Petcu.

Pentru ca centrul să-și continue activitatea, primarul localității a cerut ajutor Guvernului și Ministerului Finanțelor.

"Centrul este binevenit pentru comunitate pentru că beneficiază toate categoriile de bătrâni, nu numai din comunitate, dar și din raion. Dacă centrul staționează, toate imobilele, toate bunurile vor fi distruse", a precizat primarul satului Rubleniţa, Cozma Ursache.

Centrul de servicii sociale din Rublenița a fost construit în 2011.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu