Trei sate din raionul Şoldăneşti vor fi iluminate datorită proiectelor finanţate din bani publici. Costul lucrărilor depăşeşte 1,7 milioane de lei

Embed:

Au reuşit să aducă lumină pe drumurile din localitate datorită proiectelor finanţate din bani publici. Vorbim despre primarii a trei sate din raionul Şoldăneşti. Costul total al lucrărilor depăşeşte 1,7 milioane de lei.

În iunie 2016, primarul din Şestaci a aplicat la un grant oferit de Fondul Național de Eficiență Energetică, iar peste şase luni au fost instalate becuri cu LED pe jumătate din uliţele din sat. Pentru asta s-au cheltuit 800 de mii de lei. O parte din bani a fost alocată de primărie. Iacob Guja spune că va căuta finanțare pentru a ilumina și cealaltă parte a localităţii.

"Este un sistem econom, foarte eficient. Cheltuielile avem pe lună la 90 de corpuri de iluminat, 1.200 de lei lunar", a spus primarul satului Şestaci, Iacob Guja.

"Te poți duce la un autobuz, vii mai târziu, se vede. Până acum, călcai prin toate gropile, prin toate băltoacele", a menţionat o localnică.

Și în satul Poiana, drumul central a fost iluminat, iar lucrările s-au mutat pe alte uliţe unde domneşete bezna. Primarul Nadejda Negruţa a aplicat la un proiect finanțat de Biroul de Integrare și a obținut un credit nerambursabil de 440 de mii de lei.

"Undeva în anii 1985, 1990, pe când domina încă cârmuirea de colhoz, a fost instalate LED-uri de tip vechi și a fost iluminat aproape întregul sat. Însă din 1190 până acum, pe parcursul a 27 de ani, practic a fost întuneric în satul nostru", a precizat Nadejda Negruţa, primarul satului Poiana.

"E întuneric. Poți să dai cu capul într-o poartă. Chiar e foarte bine să pună. E foarte bine, pentru că acum repede de întunecă", a spus o localnică.

Tot Biroul de Integrare finanțează un proiect de iluminare stradală și în comuna Alcedar. În curând, cei peste 1300 de locuitori vor fi în siguranţă noaptea pe străzi. Lucrările costă 440 de mii de lei.

"Bugetul Primăriei, dacă e să vorbim de acest an, am avut în jur de 157 de mii, cont disponibil. Desigur, acești bani nu nu avea să-i avem", a declarat Fiodor Cepraga, primarul comunei Alcedar.

"Nu mai este nevoie să umbli cu lanterna în buzunar. E binevenit lucrul", a explicat un localnic.

În 2016, în țară au fost implementate mai multe proiecte de acest fel. În prezent, 72 la sută din localităţile din Moldova au iluminat stradal.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu