Trei pensiuni rurale de la Orheiul Vechi şi-au redeschis porţile. Ce spun oficialii străini despre turismul din Moldova

Embed:

Trei pensiuni rurale de la Orheiul Vechi şi-au redeschis porţile pentru turişti. Mai bine de un an, proprietarii au renovat spaţiile şi au diversificat serviciile, totul ca oaspeţii străini să rămână mulţumiţi de condiţiile de cazare şi ospitalitatea gazdelor. Lucrările de reparaţie au costat peste 130 de mii de dolari, iar jumătate din aceşti bani au fost alocați de USAID şi Guvernul Suediei.

În timpul turului de prezentare a celor trei pensiuni rurale de la Trebujeni, oaspeţii au gustat pâine scoasă din cuptor şi au zdrobit struguri la teasc.

Lucrările de reparaţie au costat 130 de mii de dolari, iar jumătate din această sumă a fost contribuţia proprietarilor. Ei spun că au creat condiţii moderne în pensiuni, dar în acelaşi timp, au reuşit să păstreze şi autenticul. Astfel, speră că după aceste renovări, numărul turiştilor străini va creşte.

"Am început cu două dormitoare, acum avem şapte. Cazarea de persoane este între 18-20", a spus Ala Benzing, proprietara pensiunii.

"Am schimbat niţel infrastructura gospodăriei noastre care era necesară la acest moment. Am avut turişti din toată Europa, Australia, China anul acest şi grupuri din Japonia. Pleacă satisfăcuți", a declarat Galina Buzilă, proprietară pensiune.

Cel mai longeviv bărbat din Trebujeni are 89 de ani şi a învăţat pe parcursul ultimilor 15 ani cum să-i cucerească pe turiştii.

Oficialii străini susţin că Republica Moldova este apreciată pentru bucatele tradiţional, ospitalitate şi păstrarea tradițiilor. La fel, ei menţionează că ţara noastră are toate şansele să dezvolte turismul la cel mai înalt nivel.

"Noi credem că Moldova are un potenţial foarte bogat. Ceea ce am văzut este creşterea numărului de turişti în perioada recentă, în ultimul an şi asta are o legătură cu ospitalitatea oamenilor şi locurile frumoase din zona Orheiul Vechi", a declarat Thomas Alveteg, prim-secretar al Ambasadei Suediei în Moldova.

Aceste realizări se înscriu în activităţile Memorandului de Înțelegere privind promovarea rezervaţiei Orheiul Vechi. Astfel, autorităţile spun că depun eforturi pentru a promova turismul rural întrucât are un potenţial sporit.

"Aici avem potenţial enorm pentru a dezvolta turism rural, turism cultural sau turismul religios, iar aceste sunt nişte componente extraordinare care trebuie şi merită a fi puse în valoare de către localnici, de către Guvern şi donatorii internaţionali", a spus Andrei Chistol, secretar de stat.

În prezent, doar 10 din 26 de pensiuni rurale înregistrate oferă turiştilor condiţii de cazare conform standardelor internaţionale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu