Trei pensiuni rurale de la Orheiul Vechi s-au REDESCHIS pentru turiști

Trei pensiuni rurale de la Orheiul Vechi s-au redeschis pentru turişti. Mai bine de un an, proprietarii au renovat spaţiile şi au diversificat serviciile, totul pentru ca turiştii să rămână mulţumiţi. Oaspeţii prezenţi la inaugurare au gustat pâine proaspăt scoasă din cuptor şi au zdrobit struguri la teasc.

Lucrările au costat peste 130 de mii de dolari, iar jumătate din sumă a fost alocată de Guvernul Suediei şi Programul Statelor Unite pentru Dezvoltare. 50 la sută din cheltuieli şi le-au asumat proprietarii.

"Am început cu două dormitoare, acum avem şapte. Cazarea de persoane este între 18-20", a spus Ala Benzing, proprietară pensiune.

"Am schimbat niţel infrastructura gospodăriei noastre care era necesară la acest moment. Am avut turişti din toată Europa, Australia, China anul acest şi grupuri din Japonia. Pleacă satisfăcuți", spune Ala Benzing, proprietară pensiune.

Cel mai longeviv bărbat din Trebujeni are 89 de ani şi a învăţat pe parcursul ultimilor 15 ani cum să-i cucerească pe turişti.

Oficialii străini susţin că Republica Moldova este apreciată pentru bucatele tradiţionale, ospitalitatea şi obiceiurile frumoase.

"Credem că Moldova are un potenţial foarte mare. Am observat o creştere a numărului de turişti în ultima vreme, iar asta se explică prin ospitalitatea oamenilor şi locurile frumoase din zona Orheiului Vechi", a declarat Thomas Alveteg, prim-secretar al Ambasadei Suediei în Moldova.

Autorităţile spun că depun eforturi pentru a promova turismul rural.

"Aici avem potenţial enorm pentru a dezvolta turism rural, turism cultural sau turismul religios, iar aceste sunt nişte componente extraordinare care trebuie şi merită a fi puse în valoare de către localnici, de către Guvern şi donatorii internaţionali", a menționat Andrei Chistol, secretar de stat.

În prezent, doar 10 din 26 de pensiuni rurale înregistrate le asigură turiştilor condiţii de cazare conform standardelor internaţionale.

Lasă un comentariu