Trei partide ar ajunge în Legislativ, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj

Embed:

Un alt sondaj, aceleaşi rezultate. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar trei partide ar ajunge în legislativ. Este vorba despre PSRM, PAS şi PDM.

Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr" condus de Andrei Năstase, care a fost devansat de Partidul "Şor", nu are şanse să acceadă în Parlament. Cel puţin asta arată un sondaj realizat de compania "Intellect Group", care a fost publicat astăzi. 

Potrivit cercetării, cei mai mulţi dintre alegători şi-ar dat votul pentru Partidul Socialiştilor, mai exact 31 la sută. Numărul simpatizanţilor socialiştilor este într-o uşoară scădere faţă de sondajul realizat tot de "Intellect Group" în octombrie anul trecut.

Spre deosebire de PSRM, Partidul Acţiune şi Solidaritate condus de Maia Sandu creşte în sondaje. Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, puţin peste 21 la sută dintre participanţii la sondaj au declarat că vor vota pentru această formaţiune. În ultimele trei luni, popularitatea PAS a crescut cu două la sută, potrivit studiului "Intellect Group".

În creştere se află şi PDM pentru care ar vota puţin peste opt la sută dintre alegători. În toamna anului trecut, pentru această formaţiune şi-ar fi dat votul 7,5 la sută dintre moldoveni.

Acelaşi sondaj mai arată că Partidul "Şor" se află sub pragul electoral de 5 la sută pentru formaţiunile politice şi nu ar mai intra în Parlament. Pentru Partidul "Şor", însă, şi-ar da votul mai mulţi oameni decât pentru PPDA, condus de Andrei Năstase. Acreastă formaţiune ar acumula puţin peste 3 la sută din voturi, cu aproape două procente mai puţin decât toamna anului trecut. 

Sociologii explică scăderea PPDA în sondaje prin creşterea simpatiei alegătorilor faţă de PAS.

"În momentul în care va creşte ratingul PAS, scade raitingul PPDA. Asta pentru că nu există electorat numai pe dreapta, adică cineva trebuie să obţină mai mult, cineva, mai puţin. Partidul "Şor" nu este concurent pentru PPDA. "Şor" este un partid destul de interesant, ca şi formaţiunea "Partidul Nostru". Acestea au un rating destul de mare în zonele lor, adică Orhei şi Bălţi", a menţionat Ian Lisnevschi, sociolog.

Sondajului "Intellect Group" a fost realizat în perioada 16 – 23 ianuarie, pe un eşantion de 1134 de persoane. Marja de eroare este de plus - minus trei la sută.

loading...

Lasă un comentariu