Trei moldoveni care se ocupau cu falsificarea actelor româneşti într-un centru comercial din Capitală, reţinuţi. Care era preţul unui document (FOTO)

Embed:

Trei moldoveni care se ocupau cu falsificarea actelor în incinta unui centru comercial din centrul Capitalei au fost reţinuţi de oamenii legii. Suspecţii confecţionau acte româneşti pentru cei care doreau să muncească în Uniunea Europeană.

Suspecţii, doi bărbaţi din Chişinău şi unul din regiunea transnistreană, închiriaseră un birou într-un centru comercial din Capitală, sub paravanul unei companii care se ocupa cu trimiterea moldovenilor la muncă în străinătate. Sediul era chiar în apropierea Inspectoratului General de Poliţie.

Poliţiştii de frontieră şi procurorii din raionul Ungheni au monitorizat timp de 5 luni activitatea grupării. Persoanele implicate în schema infracţională confecţionau şi vindeau acte româneşti dar şi alte tipuri de documente.

"Ca temei a servit reţinerea persoanelor la punctele de trecere a frontierei spre direcţia Uniunii Europene. Persoanele au declarat că urmau să ajungă în spaţiul UE, în acest scop, adresându-se la persoanele vizate deja în cadrul cauzei penale", a menţionat Mihai Cornei, şef adjunct al Direcției Urmărire Penală.

Cu ajutorul tehnicii performante, suspecţii tipăreau acte de identitate de o calitate ridicată. Potrivit specialiştilor din cadrul laboratorului de expertiză a documentelor din cadrul Poliţiei de Frontieră, actele falsificate erau aproape identice cu cele originale. Pentru fiecare act falsificat, se plăteau 250 de euro.

"Pentru a confecţiona un document similar celui autentic, este nevoie de materie primă calitativă, tehnică costisitoare. Presupun că este o afacere profitabilă şi oamenii au investit sume", a precizat Alexandru Breziţchi, şef interimar al Direcției Expertiza Documentelor.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate probe suficiente pentru dovedirea activităţii infracţionale. Persoanele reţinute riscă până la 7 ani de puşcărie. Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, cel mai frecvent sunt depistate cărţi de identitate falsificate româneşti.

Anul trecut, poliţiştii de frontieră au iniţiat 247 cauze penale pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false.

Pe aceeaşi temă