Trei deputați cer părerea Curţii Constituționale despre organizarea alegerilor anticipate în baza unui alt sistem de vot decât cel mixt

Embed:

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic vor să afle dacă eventualele alegeri anticipate pot fi organizate în baza unui alt sistem de vot decât cel mixt, aplicat la scrutinul din 24 februarie. O sesizare în acest sens a fost depusă la Curtea Constituţională şi se solicită examinarea acesteia în regim de urgenţă.

Totodată, aleşii independenţi le solicită magistraţilor să spună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului.

Sesizarea deputaţilor a fost depusă la Curte, după ce unele formaţiuni, inclusiv PAS şi PPDA au cerut anularea sistemului electoral mixt, și revenirea la cel proporţional sau pe liste de partid. În context, Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic menţionează că modificarea sistemului de vot pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor democratice. Mai mult, autorii sesizării sunt împotriva provocării unui alt scrutin din cauza faptului că unele formaţiuni nu vor să se aşeze la masa de negocieri şi să respecte promisiunile făcute în faţa alegătorilor.

Potrivit expertului constituţionalist Nicolae Osmochescu, citat de Ziarul Naţional, alegerile anticipate NU pot fi organizate în baza unui sistem electoral nou. Acesta poate fi modificat numai de către un Parlament funcțional, cu cel puțin un an înainte de scrutinul ordinar.

Parlamentul a votat schimbarea sistemului de vot electoral proporțional sau pe liste de partid cu cel mixt în iulie, 2017. Astfel, cetăţenilor li s-a oferit posibilitatea să aleagă singuri 51 de parlamentari care să le reprezinte interesele în legislativ, în circumscripţii uninominale, iar 50 - pe liste de partid.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu