Trei ani de filme după evenimentele din 7 aprilie 2009. Ultimul episod - răsturnare de situaţie LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.55) Politologul Mihai Cernencu: Am produs un eveniment pe 7 aprilie 2009 şi de atunci tot avem evenimente.

(UPDATE 22.54) Avocatul Vladislav Roşca: Cunoaştem adevărul, dar depinde de noi, cetăţenii, dacă vrem să cunoaştem acest adevăr.

(UPDATE 22.53) Comentatorul politic Alexei Tulbure: Lipsa adevărului produce oameni care pleacă din ţară, pentru că nu mai au încredere în stat. Trebuie să manifestăm voinţă politică. Adevărul şi pedeapsă este necesară pentru Moldova.

(UPDATE 22.50) Analistul politic Viorel Cibotaru: Încă nu am văzut o reacţie pozitivă la acest film. Nu s-a prins lumea. Este un fel de exhibiţionism politic.

(UPDATE 22.45) Politologul Mihai Cernencu:Este greu de imaginat că ar fi toţi unanim pentru o astfel de anchetă pentru că toţi au adevărul lor. Cea mai mare tragedie este că generaţia care a participat la proteste ar putea veni la putere peste ani.

(UPDATE 22.43) Comentatorul politic Alexei Tulbure: Toată lumea declară că noi vrem să ştim adevărul, atunci, se adună, discută, adoptă o derogare de la codul procedural şi admit invitarea unei echipe străine.Moldova are relaţii foarte bune cu UE, SUA, două entităţi care ar putea să ne acorde asistenţă.  

(UPDATE 22.41) Avocatul Vladislav Roşca: Este posibilă participarea unei anchete străine în aceste dosarul 7 aprilie. Dacă în problema 7 aprilie au fost implicate serviciile secrete, nu contează din care ţară, atunci nu o să aflăm niciodată adevărul. Noi nu dispunem de probe de implicare.

(UPDATE 22.38) Analistul politic Igor Boţan: E sfidător şi strigător la cer să te uiţi la astfel de filme care disacralizează evenimentele din 7 aprilie.  

(UPDATE 22.34) Comentatorul politic Alexei Tulbure: Prea mult timp acordăm acestui film, care pentru mine este o făcătură. Pentru prima dată eu văd trei lideri ai instituţiilor de forţă într-o redacţie. Toturor probabil li s-a spus ce să spună. Filmul este adresat unui spectator cu un nivel intelectual redus pentru că cei care nu au idee cum funcţionează mecanismul de luare de decizie în Rusia, nu-şi pot închipui că cineva îi dă ordine lui Baghirov, el se duce în Moldova şi face revoluţie. Cei care au făcut filmul trebuiau să-l urmărească de la început până la capăt înainte de a-l plasa.

(UPDATE 22.23) Avocatul Vladislav Roşca: De credeţi că este o scurgere de informaţii? Este cunoscut că dosarul 7 aprilie, cu implicarea lui Baghirov, este finalizat şi este remis în judecată. Grefierul, avocatul, procurorul ar fi putut furniza această informaţie, dar şi orice cetăţean putea să cunoască informaţia pentru că şedinţele de judecată sunt publice.

(UPDATE 22.20) Analistul politic Viorel Cibotaru: Filmul este o expresie expresiv politică, de un uz îngust şi de scurtă durată. Constantin Starîş a folosit imagini exclusive de la Moldova 1 când a realizat celălalt film despre 7 aprilie. Era o aparenţă de investigaţie. Dar acum este o altă făcătură. Nu sunt de acord că s-ar implica băieţii de la PG şi SIS, pe ei i-au folosit. A fost o scurgere de informaţie.

(UPDATE 22.18) Comentatorul politic Alexei Tulbure: Au fost făcute traininguri de zeci de milioane de euro pentru poliţişti. Problema este că nimeni nu vrea să-şi asume responsabilitatea şi să să spună că pe 7 aprilie a fost apogeul incapacităţii instituţiilor statului de a funcţiona. MAI, PG nu pot fi reformate oricâte strategii nu ai implimenta şi câţi bani nu s-ar cheltui, trebuie de schimbat oamenii. 

(UPDATE 22.13) Politologul Mihai Cernencu: Este vorba despre o voinţă politică pentru a elucida evenimentele de atunci. Şi poliţiştii pot să-şi facă un film în care să arate cum au fost loviţi cu pietre şi au stat în spitale. Tortura nu este caracteristică doar Republicii Moldova. Instituţiile de drept nu au fost educate pentru a apăra drepturile cetăţenilor, lor le vin ordine.

(UPDATE 22.11) Avocatul Vladislav Roşca: Cred că toate filmele care au apărut până acum sunt bazate pe acelaşi lucruri, este cert că unele circumstanţe din acest film corespund adevărului. Anume asta este o practică, un procedeu de manipulare a maselor. Aceleaşi circumstanţe le-am văzut în două filme, dar interpretate diferit.

(UPDATE 22.09) Analistul politic Igor Boţan: Anul acesta nu se mai vorbeşte despre falsificarea alegerilor. Acum se vorbeşte că a existat un plan extern al Rusiei şi au existat provocatori, şi tinerii au fost scoşi în stadă ca nişte miei.

(UPDATE 22.05) Analistul politic Igor Boţan: Acest film este o făcătură, un furt intelectual, o manipulare şi o distorsionare grosolană. Ştiu acest scenariu, a fost publicat în "Le Monde" de o jurnalistă, toate elementele acestui film sunt în acest reportaj. Pot pe rând să demonstrez cum s-a făcut acest lucru. Pasaje din acest material au fost traduse de Jurnal de Chişinău.

(UPDATE 21.51) Comentatorul politic Alexei Tulbure: În ultimul film despre 7 aprilie sunt speculaţii. Noul fapt este că Baghirov spune că îi datorează nişte bani lui Tkaciuk. Degrabă o să dispară statul, pentru că în trei ani de zile s-a ajuns la concluzia că Baghirov şi o jurnalistă au organizat evenimentele din 7 aprilie. Să cheme experţi din străinătate.

(UPDATE 21.48) Comentatorul politic Alexei Tulbure: După schimbarea puterii în 2009 au rămas multe dispoziţii semnate de Voronin care puteau fi folosite în anumite dosare, dar care nu s-au folosit. Problema fundamentală este lipsa voinţei. Şi în SIS, şi în MAI sunt mulţi profesionişti care ar putea aduce adevărul, dar ei sunt sub control. Aici intervine politicul şi aceşti oameni sunt puşi în situaţia când nu se gândesc la elucidarea adevărului, dar se gândesc la interesele corporative. Dacă este voinţă politică, sunt mecanisme de a mişca lucrurile din loc. Nu lucrează Procuratura, trebuie schimbat procurorul general.

(UPDATE 21:43) Politologul Mihai Cernencu: Este clar că ei se apără. Nimeni din judecători nu va spune cine i-a trimis în Comisariate. Este clar că atâta timp cât sunt în aceste funcţii ei sunt conştienţi că puterea s-ar putea schimba şi ei ar putea avea de pătimit.

(UPDATE 21:40) Avocatul Vladislav Roşca: Este un instinct de autoapărare. Nu este corect să spunem că toţi au ştiut ce fac şi de ce fac. Au fost ghidaţi de sus sau de alte forţe din afară. Toţi înţeleg că acolo în interior s-au comis unele ilegalităţi. Tăcerea se datorează instinctului autoapărării.

(UPDATE 21.39) Analistul politic Viorel Cibotaru: Am făcut investigaţia noastră. Informaţiile obţinute în discuţiile avute, ne-au lăsat nişte impresii care nu s-au risipit în aceşti trei ani. Există trei corporaţii – a MAI, a SIS şi a PG, care nu s-au schimbat în acest timp. Niciodată nu vom afla cu exactitate ce s-a întâmplat acolo, în piaţă, în Comisariatele de poliţie. Nu era nicio persoană care să spună că eu am dat ordine şi apoi să spună cineva că eu am executat. Acum vedem numai speculaţii.

(UPDATE 21:36) Analistul politic Viorel Cibotaru: Informaţiile obţinute în discuţiile avute, ne-au lăsat nişte impresii care nu s-au risipit în aceşti trei ani. Există trei corporaţii – a MAI, a SIS şi a PG, care nu s-au schimbat în acest timp.  

În trei ani - trei filme. Atât a aflat opinia publică despre adevărul din 7 aprilie. Primul episod din aşa numită Bondiană era dedicat, exclusiv, implicării româneşti. O dovadă - multiple mişcări de dreapta, coordonate din România, care ar fi realizat toate provocările.

Ultimul episod, semnat de un autor anonim, răstoarnă prima versiune şi demonstrează implicarea ruşilor, de fapt. Dovada - vestitul Baghirov şi aceleaşi mişcări de dreapta. Numai că de data aceasta coordonate din Kremlin. Eu, în persoană, am onoarea de a fi Ana Chapman moldovenească.

Încă o dovadă în plus, că istoria se învârte în jurul femeilor. Şi totuşi, după trei ani avem doar trei filme şi tot mai multe întrebări fără răspunsuri. Se doreşte să fie aflat adevărul despre 7 aprilie, doar micile adevăruri care le convin unora sau altora? Organele de forţă ce fac? De fiecare dată îşi aduc aminte de acest dosar în ajun de 7 aprilie, iar apoi îl uită pe poliţă?

Despre adevăruri, semi-adevăruri şi minciuni, dar şi scopurile acestora, aflăm în seara de astăzi. Discutăm în această seară cu avocatul Vladislav Roşca, comentatorul politic Alexei Tulbure, politologul Mihai Cernencu şi analiştii politici Viorel Cibotaru şi Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu