Trei agenţi GRU, daţi în urmărire pentru că ar fi încercat să otrăvească un om de afaceri bulgar

Embed:

Trei agenţi de informaţii ruşi au fost puşi sub acuzare de procurorii bulgari pentru tentativa de otrăvire la Sofia, în 2015, a proprietarului unei fabrici de armament şi a fiului său. Pe numele suspecţilor au fost emise mandate europene de arestare.

Potrivit oamenilor legii, suspecţii ar fi folosit o toxină neidentificată. Procurorii ruşi verifică şi dacă există vreo legătură între acest caz şi  atacul asupra fostului agent secret rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, la Salisbury, Marea Britanie.

În cazul lor, 3 agenţi ruşi ai GRU au folosit Noviciok, un puternic agent neurotoxic dezvoltat în URSS. Identitatea celor trei ruşi căutaţi de procurorii bulgari nu a fost dezvăluită.

Din informaţiile publicate anterior se ştie însă că oficialii bulgari îl suspectau pe un presupus agent GRU, care acţiona sub identitatea de Serghei Fedotov. Acesta ar fi sosit la Sofia cu câteva zile înainte de tentativa de otrăvire a omului de afaceri bulgar. Coincidenţă sau nu, în 2018, Fedotov s-ar fi aflat în Marea Britanie, exact în perioada în care a avut loc tentativa de otrăvire a lui Serghei Skripal.

Un alt agent GRU prezent în Bulgaria ar fi fost Vladimir Popov, condamnat în absenţă la 12 ani de închisoare pentru implicare în tentativa de lovitură de stat din Muntenegru din 2016. 

Ministerul de Externe de la Moscova nu a comentat demersul procurorilor bulgari, dar a precizat că Ambasada Rusiei de la Sofia urmăreşte cu atenţie evoluţia anchetei.

loading...

Lasă un comentariu