Trecerea la ora de vară. Psihologii spun care este EFECTUL NEGATIV al acestei schimbări

Embed:

Astăzi este cea mai scurtă zi din an, de numai 23 de ore. În această dimineaţă, acele ceasornicelor au fost mutate cu 60 de minute înainte. Astfel, ora 3:00 a devenit ora 4:00.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.

Scopul acestei acţiuni este de a beneficia pe deplin de durata în creştere a zilei şi de a reduce consumul de energie electrică. 

Potrivit specialiştilor, adulţii se adaptează cu greu la ora de vară. Cel mai mult au de suferit cardiacii şi hipertonicii. Unii pot avea chiar dereglări serioase.

În această perioadă, creşte numărul accidentelor rutiere şi al cazurilor de suicid, din cauza faptului că oamenii obosesc mai mult.

"Ora biologică este schimbată, în organismul intern al fiecăruia din noi. Din punct de vedere emmoţional fiecare din noi simţim o presiune, un oarecare stres. Atunci când nu reuşim din cauza timpului apare acea stare inconfortabilă şi mai mult presing în care persoanele înţeleg că nu-s bune de nimic, că nu reuşesc", a declarat psihologul Liliana Chisari. 

Pentru a nu fi afectaţi de această schimbare, trebuie să ne pregătim organismul din timp. Medicii recomandă să facem sport seara, pentru a avea un somn odihnitor. Totodată, ar fi bine să renunţăm la cafea, ceai şi sucuri care conţin cofeină.

Moldova a trecut pentru prima dată la ora de vară în perioada Uniunii Sovietice, în anul 1981.

"Era nevoie de o constrângere pentru a fectua această trecere, fiindcă erau şi efecte negative: întârzieri la seriviciu. Dar totuşi cel mai important este economisirea resurselor. Beneficiile sunt colosale. Pentru prima dată s-a trecut la ora de vară în 1916. Austro-Ungaria şi Germania fiind în război cu Antanta, pentru economisirea resurselor de cărbune a decretat trecerea la ora de vară", a spus reprezentantul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Veaceslav Ursachi.

Ora de vară este implementată în aproximativ 70 de ţări, până în ultima duminică a lunii octombrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu