Trecerea de la sistemul majoritar la cel proporțional a fost făcută cu abateri în 1997

Embed:

Trecerea de la sistemul majoritar de vot la cel proportional a fost făcută cu grave abateri de către deputații din legislatura 1994-1998. Despre aceste încălcări a informat presa în acea perioadă. Jurnaliștii au subliniat atunci că sistemul electoral a fost modificat pe ascuns, în foarte mare grabă și fără consultarea organizaţiilor internaționale.

Una dintre abaterile evidente, semnalate de către deputații opoziției parlamentare de atunci, a fost că modificarea sistemului de vot era efectuată doar cu patru luni înainte de alegerile din martie 1998. Or, acest lucru contravine normativelor internaționale în vigoare, care prevăd că schimbările de acest gen trebuie operate cu cel puțin șase luni înainte de alegeri.

De asemenea, adoptarea Codului Electoral a fost făcută în mare grabă. Deputații au fost informaţi doar cu o zi înainte că au de examinat proiectul noului document.

Mai mult, modificarea sistemului electoral s-a desfăşurat fără consultări largi în societate. Potrivit publicației "Dialog", această decizie a fost contestată atunci de grupul celor 24 de parlamentari ai blocului "Pentru o Moldovă Democrată și Prosperă", de organizaţiile internaționale, dar și de președintele țării, Petru Lucinschi.

De asemenea, potrivit TVC 21, care a difuzat un reportaj pe acest subiect, unii legislatori au atenționat că există riscul ca pe listele de partid să se ascundă persoane cu probleme serioase de integritate.

"Parlamentul a aprobat schema cea veche prin care oamenii nu vor cunoaște pe cine votează, adică pe liste de partid. Asta va permite accederea în Parlament a mafioților, a oamenilor cu trecut dubios, a celor corupți. Ei se vor ascunde pe liste", a spus fostul deputat, Serghei Scripnic. 

"Desigur că sunt interese de partid. Desigur că toate partidele care sunt reprezentate se pregătesc de alegeri. Dar să ignori Constituţia şi logica elementară în aşa măsură..., cred că chiar şi în aşa situaţie, chiar şi în această cursă, chiar şi în această situaţie când toţi se gândesc la mandatele lor, trebuie să respectăm legea", a spus deputatul Dumitru Diacov. 

Deputații primului Parlament, considerat cel mai bun de până acum datorită calității oamenilor care au ajuns în Legislativ, au fost aleși în baza circumscripțiilor uninominale.

La alegerile din 1994 însă a fost introdusă drept excepție votarea pe liste de partid.

Motivul invocat atunci era că parlamentarii nu reușiseră să decidă noua împărțire teritorial administrativă a țării.

Ceea ce nu au schimbat aleşii primului legislativ, urmau să o facă cei aleși patru ani mai târziu.

Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat, iar în noiembrie 1997, Parlamentul a păstrat modalitatea provizorie de alegere a deputaților, stabilită în 1994, și au adoptat cu 60 voturi noul Cod Electoral al țării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu