Trebuie să ştii! DETALII despre eclipsa parţială de soare din 20 martie

Emisfera nordică a Pământului va fi în 20 martie 2015 gazda unuia dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: o eclipsă de Soare. Evenimentul cu o durată maximă de 2 minute și 46 de secunde pe țărmul nordic al insulelor Feroe, va putea fi observat în regiunile nordice îndepărtate și cele arctice ale Oceanului Atlantic și a Europei, scrie vorbinddespre.wordpress.com.

Eclipsa va fi vizibilă și în Moldova, ca una parțială, în condiții foarte bune din punct de vedere al momentului zilei, exact când Soarele se află la meridian, deci în cea mai înaltă poziție aparentă pe cer. De asemenea, gradul de acoperire a discului solar va fi relativ mare, variind între 40 și 63%. Fenomenul astronomic va dura aproximativ două ore şi va putea fi urmărit de moldoveni începând cu ora 10:55 de minute. Intensitatea maximă a eclipsei va fi în jurul orei 12:00, iar totul se va încheia după ora 13:00.

sursa: vorbinddespre.wordpress.com

Desigur, toți cei pasionați de astronomie vom fi pregătiți pentru a urmări acest fenomen spectaculos și fascinant. Dar orice încercare de observare vizuală directă a Soarelui trebuie să o facem cu cea mai mare precauție posibilă. Niciodată și sub absolut nici o formă nu vom privi Soarele direct cu ochiul liber, și cu atât mai puțin prin vreun instrument optic de orice fel.

Întotdeauna și indiferent de soluția aleasă, pentru observarea directă a Soarelui va trebui să ne protejăm ochii în mod adecvat. Cea mai simplă soluție de protecție sunt ochelarii speciali concepuți pentru observarea vizuală a eclipselor, dar și aceștia trebuie folosiți corespunzător. Pentru observarea cu ajutorul instrumentelor, vom folosi filtre special concepute pe care le vom așeza numai în fața obiectivului (niciodată la ocular).

Totuși, trebuie știut că și atunci când folosim aceste soluții de protecție există riscuri legate de felul în care sunt manipulate înainte și în timpul observării eclipsei. De aceea, cea mai sigură metodă de observare a eclipsei (cu atât mai mult a uneia parțiale) este observarea indirectă, prin proiecție. Proiecția se poate realiza cu sau fără un instrument astronomic și presupune proiectarea imaginii Soarelui pe un ecran. Desigur, la observarea prin proiecție a Soarelui, utilizarea unui instrument prezintă cele mai mari avantaje întru-cât imaginea astrului apare mărită și permite observarea a mai mult decât doar acoperirea discului solar.

Evident, la un alt nivel de dotare tehnică, eclipsa parțială din 20 martie va fi o ocazie excelentă pentru observații fotografice. Și probabil că cele mai frumoase și mai fascinante imagini care pot fi realizate sunt acelea care arată Soarele ocultat în contextul peisajului înconjurător.

Așadar, atât în sine cât și pornind de la ceea ce fiecare dintre noi își propune să observe, eclipsa parțială de Soare din 20 martie 2015 va fi fără îndoială un fenomen deosebit de interesant, de care, în condițiile în care vizibilitatea va fi optimă, va trebui să ne bucurăm.

Eclipsa de Soare din 20 martie va fi transmisă online prin Telescopul Universităţii Tehnice din Moldova (UTM).

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu