Trebuie să știi! Cât de periculoase sunt radiografiile pentru organism

Radiațiile X sunt o formă de radiații prin ionizare. Acestea pot fi foarte periculoase. Cel mai important lucru este să se cunoască modul în care acționează fasciculul incident de raze x. Există mai multe caracteristici ale razelor x care fac din acest tip de radiații unele deosebit de periculoase pentru utilizarea lor în laborator. Este important faptul că razele x să nu fie utilizate în mod abuziv pe parcursul vieții unei persoane, întrucât aceasta poate fi expusă la o cantitate mare de radiații, cumulative, scrie realitatea.net.

Razele x sunt un tip de energie electromagnetică. Acesta au lungimi scurte de undă, ceea ce le permite să transporte destul de multă energie. Atunci când acestea sunt interceptate de organismul uman intră și radiațiile ionizate în ecuație. Radiațiile ionizate pot respinde electronii care orbitează în jurul nucleelor atomilor. Când electronii se deplasează, aceștia crează grupuri de atomi numite ioni, care pot împrăștia alți atomi prin celule celui expus la radiații x.

Deteriorarea celulelor în urma radiațiilor poate modifica ADN-ul și duce la creșterea șanselor formării celulelor anormale în timpul replicării sau chiar a transformării în celule canceroase, în timp. Acesta este motivul pentru care specialiștii utilizează doar doza necesară de radiații x sau cea mai mică doză, în cazul imagisticii medicale.

Mai mult, radiațiile se acumulează în timp, astfel încât pot să apară probleme și în cazul în care se fac investigații cu raze x în mod frecvent. Razele x nu sunt doar nocive, totuși. Din fericire celulele umane se pot vindeca în urma expunerii de scurtă durată la raze x. În cazul unor afecțiuni, razele x pot oferi imaginea unor porțiuni de dinți sau organe interne care nu sutn vizibile din exteriorul corpului.

Acestea ajută la evaluarea fracturilor, rupturilor sau modificărilor anormale ale oaselor și permit medicilor să urmărească eficiența operațiilor chirurgicale. În cele din urmă, beneficiile stabilirii diagnosticului adecvat și a urmării tratamentului optim sunt de multe ori mai mari decât riscurile presupuse de radiații. Este adevărat că razele x pot oferi chiar și indicii în cazul situațiilor mai delicate, cum ar fi cazul în care un copil înghite în mod accidental un obiect.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu