Trebuie să știi asta! Kilogramele în plus au o influență majoră asupra memoriei

Persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală și întâmpină dificultăți în ceea ce privește capacitatea de a învăța. Acestea au fost concluziile unui studiu recent realizat de cercetătorii britanici, scrie libertatea.net.

Cercetarea, publicată în revista științifică The Quarterly Journal of Experimental Psychology, arată că în cazul persoanelor supraponderale pe lângă necazurile provocate de kilogramele în plus – diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace – se adaugă și efectele asupra memoriei episodice.

Oamenii de știință au testat memoria participanților prin intermediul unui joc de căutare de comori pe calculator. Fiecare trebuia să ascundă obiecte, pe care să le găsească după câteva zile. Rezultatul a fost că persoanelor cu un IMC mai ridicat le-a fost mai greu să le descopere.

Studiul vine să completeze cercetări anterioare sugeraseră deja o legătură între kilogramele în plus și dificultățile de învățare. Rezultatele noului studiu confirmă faptul că greutatea excesivă are efect asupra hipocampului, regiunea cervicală stimulată în efortul de memorare.

"Această probabilitate este deosebit de îngrijorătoare deoarece se știe că memoria episodică influențează comportamentul alimentar și reglarea poftei de mâncare", arată dr Lucy Cheke, coautoare a studiului. Prin urmare, memoria ar putea întreține obezitatea și comportamentele alimentare asociate acesteia.

Ce înseamnă IMC-ul

Atunci când indicele de masă corporală sau IMC-ul este sub 18, persoana este considerată slabă, dacă este cuprins între 18,5 și 24,9, greutatea este apreciată ca normală, iar între 25 și 29,9 este vorba de persoane supraponderale. Dincolo de 30 intervine obezitatea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu