"Trebuie să fim pregătiți!" AVERTISMENTUL specialiştilor cu referire la virusul Zika

Oficiali americani au anunțat că virusul Zika este mai îngrijorător decât se anticipase inițial. Responsabilii autorităților sanitare au cerut Congresului să deblocheze fonduri suplimentare pentru cercetarea în acest domeniu al sănătății publice.

Mai exact, specialiștii spun că ar fi nevoie de 1,9 miliarde de dolari pentru studiile care ar duce la crearea unui vaccin și a unor medicamente antivirale împotriva actualei epidemii cu virus Zika. Apelul vine ca urmarea a unor date noi, îngrijorătoare, pe care cercetătorii le-au aflat despre acest virus, scrie libertatea.ro.

"Vom continua să învățam în fiecare zi (despre virus). Și cele mai multe din ceea ce învățam nu sunt liniștitoare. Trebuie să fim pregătiți. Tot ce am studiat în legătură cu acest virus pare să fie un pic mai tulburător decât ceea ce am crezut inițial", a declarat dr. Anne Schuchat, director adjunct al Centers for Disease Control and Prevention (CDC), la un briefing la Casa Albă.

Transmis de ţânţari, virusul Zika, ce afectează din 2015 continentul american, constituie o ameninţare la adresa sănătăţii umane, îndeosebi a femeilor însărcinate, chiar dacă infectarea trece adesea neobservată.

Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuță. De altfel numele îi vine de la cel al unei păduri din apropierea capitalei ugandeze, Kampala. Zika aparține aceleași familii Flaviviridae ca și virușii febrei dengue și febrei galbene.

Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

La fel ca dengue și chikungunya, alte două infecții tropicale, Zika se transmite prin pișcături de țânțari de tipul Aedes aegypti și țânțari tigru (Aedes albopictus). Insectele pișcă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.

În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecția trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febrî, dureri de cap), cu erupții cutanate. Infecția cu virusul Zika se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum și prin edeme pe mâini sau picioare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu