Tratative la sânge între Ucraina şi Rusia la Bruxelles. Niciuna nu vrea să cedeze în litigiul gazelor

Embed:

Negocierile privind disputa gazelor dintre Rusia şi Ucraina au eşuat din nou. Chiar dacă au fost înregistrate unele progrese, problema este departe de a fi rezolvată. Reprezentanţii Moscovei şi Kievului se vor întâlni şi săptămâna viitoare, tot la Bruxelles, sub medierea Uniunii Europene.

"Am înregistrat câteva progrese importante şi, datorită voinţei tuturor partenerilor, sperăm că vom ajunge la un acord provizoriu privind livrările în timpul iernii în Ucraina", a spus comisarul UE responsabil cu Energia, Guenther Oettinger.

După o zi întreagă de discuţii, care, potrivit aşteptărilor, trebuia să pună capăt disputei gazelor, negociatorii nu au reuşit să depăşească toate controversele.

Potrivit comisarului european pentru Energie, părţile au stabilit ca preţul gazelor să rămână neschimbat, 385 de dolari pentru mia de metri cubi, atâta timp cât Ucraina va plăti Rusiei în avans.
 
"Preţul trebuie să rămână stabil până în luna martie, anul viitor. Acest lucru nu trebuie să fie influenţat de orice decizie, ca de exemplu una luată de guvernul Rusiei", a declarat ministrul Energiei din Ucraina Iuri Prodan. 

Moscova, la rândul său, vrea să primească garanţii de aprope un miliard şi jumătate de dolari de la Kiev, datorii istorice. În aceste condiţii, Ucraina a cerut Uniunii Europene un împrumut suplimentar de două miliarde euro. Rusia a suspendat livrările de gaze în iunie, invocând datorii de 5 miliarde de dolari. De atunci, părţile încearcă, fără rezultat, să ajungă la un acord, iar Ucraina a cumpărat gaze în regim revers din câteva ţări.

În prag de iarnă, mai multe state ar putea fi ameninţate de disputa gazelor dintre Kiev şi Moscova, întrucât Ucraina asigură tranzitul de gaze din Rusia spre Uniunea Europeană.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu