Trataţi cu indiferenţă: "Neregulile au devenit un fenomen firesc în instituţiile de psihiatrie"

Embed:

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale spun că au aflat despre cazul de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi pe 3 februarie şi au pornit o anchetă internă. În acelaşi timp, promotorii drepturilor omului afirmă că în instituţiile de psihiatrie din ţară neregulile au devenit un fenomen firesc. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Ţara lui Dogaru, de la Publika TV.

"Acest grup de lucru a discutat atât cu victima, inclusiv cu persoana suspectată de viol. Ministerul a sesizat ulterior Procuratura", a declarat consultantul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale Natalia Popescu.

Directorul Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi, consideră că statul ar trebui să supravegheze riguros instituţiile care acordă asistenţă psihiatrică.

"Avem o lege din 1997. Pe atunci se numea legea cu privire la asistenţa psihiatrică, care se referea şi la aceste instituţii. În 2008, această lege a fost modificată. Articolul 37 prevede că statul înfiinţează un mecanism de protecţie a persoanelor aflate în instituţiile psihiatrice. Până în ziua de astăzi acest mecanism nu există", explică Jereghi.

Totodată, reprezentanţii organizaţiilor pentru drepturile omului spun că în instituţiile de psihiatrie au loc numeroase abateri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu