Transportul public din Chişinău, CALVAR pentru persoanele cu necesităţi speciale

Embed:

Călătoriile în transportul public sunt un adevărat calvar pentru oamenii cu necesităţi speciale. Potrivit unui studiu realizat de Automobil Club din Moldova, jumătate dintre persoanele cu dizabilități se confruntă cu dificultăți atunci când se deplasează prin oraş cu troleibuzul sau microbuzul. 

Oxana Pișceanscaia se poate deplasa doar cu troleibuzele noi din Capitală.

"Este foarte problematic. Cu microbuzul nici nu am încercat pentru că eu știu cu siguranță că ei nu iau oameni în cărucior. Sunt autobuze adaptate, dar din păcate ele sunt foarte puține", a spus Oxana Pişceanscaia.

Uneori, femeia încearcă să se descurce cu un taxi, dar nici asta nu este o soluţie foarte bună.

"Din păcate nicio companie de taxi, câte avem noi în oraș, vreo 30, niciuna nu are o mașină special amenajată. Din această cauză suntem nevoiți să mergem cu o mașină obișnuită", a spus femeia. 

În Chișinău, doar jumătate dintre troleibuze sunt adaptate pentru persoane cu dizabilități, dar asta este foarte puţin pentru oamenii ţintuiţi în scaunul cu rotile.

"Da, noi avem în capitală o parte din transport accesibil, dar asta nu acoperă toate problemele care sunt. Pentru că stațiile nu sunt accesibile, vorbim de celelalte tipuri de transport, rutiere, sau autobuze, sau transportul care este din regiuni practic nu există", a spus directoarea asociației "Motivație", Ludmila Iachim. 

Autorii sondajului spun că, din cauza problemelor, unii oameni cu necesităţi speciale renunţă definitiv la transportul public.

"13 procente în general nu utilizează transportul public din cauza că acesta nu este accesibil", a spus organizatorul sodajului, Tatiana Mihailova. 

În Moldova sunt aproximativ 183.000 de persoane cu necesităţi speciale. 15.000 dintre acesunt copii. Totodată, 30.000 de persoane suferă de dizabilități severe.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu