Transportatorii vor cere majorarea cu 20% a tarifelor călătoriilor interurbane

Embed:

(UPDATE 12:15) Pe 14 martie, transportatorii vor cere majorarea cu 20% a tarifelor călătoriilor interurbane. Transportatorii vor cere scumpirile în cadrul şedinţei tripartite transportatori-sindicate-guvern.

Din nou cu mâna întinsă. Transportatorii de pasageri cer Guvernului majorarea taxelor pentru călătorie. Şi asta, spun ei, din cauza scumpirii carburanţilor. În ultimii ani, transportatorii au solicitat, în repetate rânduri, majorarea preţurilor pentru călătorii, însă, de fiecare dată, Ministerul Transporturilor a fost împotrivă.

Ultima majorare a tarifelor pentru călătoriile interurbane a avut loc în ianuarie 2009. De atunci, transportatorii de pasageri au solicitat de mai multe ori ministerului majorarea preţului pentru biletele de călătorie, însă acestea nu au fost acceptate. Doar în 2011, au fost patru tentative de acest gen. Majorarea taxelor pentru călătorie a fost discutată ultima dată pe 1 martie la Consiliul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor.

De fiecare dată, transportatorii şi-au motivat cererea prin scumpirea carburanţilor. În replică, ministrul Transporturilor a recunoscut că şoferii de pe cursele interurbane suportă pierderi, dar afirmă că nu va permite ca preţul biletelor de călătorie să crească. Motivul invocat este că pierderile sunt cauzate de călătorii care beneficiază de anumite înlesniri în transportul public. 

"Problema este cine apără călătorii? Îi apărăm de abuzul unor transportatori care lucrează la negru, nu dau bilete, nu prezintă cheltuielile, nici rapoarte financiare. Noi când am pus controale la gară practic s-a vândut numărul de bilete vândute", a conchis Anatol Şalaru.

În Moldova, sunt înregistrate 624 de rute interurbane şi 887 de rute suburbane, iar şase din cele 35 de autogări sunt private.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu