Transportatorii cer majorarea tarifului pentru călători şi ameninţă cu proteste (DOC)

Transportatorii au emis o nouă adresare către ministrul Anatol Usatîi şi cer ca în această săptămână să fie adoptată decizia cu privire la majorarea tarifului pentru transportul regulat de pasageri în trafic național.

Potrivit unui comunicat de presă al APOTA, până în prezent a avut loc o rundă de negocieri din trei ședințe, inclusiv cu participarea ministrului Usatîi, "iar în rezultat au fost identificate mai multe măsuri, care ar permite micșorarea costurilor operatorilor de transport, inclusiv excluderea controalelor abuzive, transparentizarea MEI și ANTA, lupta cu transportul ilicit, etc.", se mai arată în mesajul transportatorilor. 

"Ca rezultat a fost întocmit un proiect de Memorandum de înțelegere, semnarea căruia ar putea determina operatorii de transport să reducă cerința privind majorarea tarifului de la 92 bani per km la 74-76 bani per km. Memorandumul încă nu este semnat. Astfel cerința noastră se menține de a majora tariful la 92 bani per km.", au declarat membrii APOTA. 

Serviciul de presă al Ministerului Economiei ne-a declarat că instituţia analizează solicitarea transportatorilor şi în cel mai scurt timp va veni cu o reacţie. Potrivit unor calcule estimative, dacă tariful pentru o călătorie va fi majorat cu 92 de bani pentru un kilometru atunci, un bilet de la Chişinău la Briceni va ajunge la 220 de lei, de la Chişinău la Hînceşti - aproape 37 de lei, iar din Capitală la Cahul va costa 156 de lei.

Totuşi, dacă va fi semnat memorandumul dintre transportatori şi Ministerul Economiei s-ar putea ca preţul unei călători din Capitală spre Briceni să fie de 177 de lei, până la Hînceşti - până la aproape 30 de lei, iar până la Cahul să ajungă la 125 de lei. 

La începutul lunii octombrie, sute de şoferi şi administratori de rute interurbane au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a cere majorarea tarifelor pentru călătorie. Aproximativ 600 de curse au fost suspendate. Timp de aproape două ore, cât şi-au spus păsul în faţa presei, nici un reprezentant al executivului nu a ieşit în faţa lor.

 

loading...

Lasă un comentariu