Transnistria, raiul traficanţilor de armament. Au fost fabricate zeci de lansatoare de proiectile, mii de pistoale și mine

Embed:

Acum 15 ani, presa scria că cel puțin șase uzine din stânga Nistrului produceau arme și muniții. Jurnaliştii făceau trimitere la un raport al Comisiei guvernamentale pentru reglementarea problemei transnistrene. Acestea ar fi fabricat zeci de lansatoare de proiectile, mii de pistoale, dar și mine care ar fi ajuns în mai multe țări unde au avut loc conflicte militare. 

De exemplu, pistoalele de tip Kalashnikov, fabricate în regiunea transnistreană, ar fi împușcat în Cecenia, Abhazia, dar și în fosta Iugoslavie. Acum cinci ani, presa de la Chişinău a mai scris că armele și munițiile erau camuflate în cimentul produs în Râbnița şi duse în Caucaz, Orientul Mijlociu, dar și în unele țări din Africa. În noiembrie 2012, procurorii moldoveni au reținut trei membri ai unei grupări criminale specializate în comercializarea armelor de foc și munițiilor. Marfa de contrabandă era adusă din regiunea transnistreană, de unde erau originari doi dintre suspecţi, şi depozitată în raionul Căuşeni, la domiciliul celui de-al treilea.

Procurorii au organizat mai multe achiziţii de control de la contrabandişti, în valoare de aproape 6.000 de euro. Săptămâna trecută, Parlamentul i-a cerut Rusiei, printr-o declarație, să-și retragă trupele și armamentul de pe teritoriul țării noastre. 

Şi președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a cerut acelaşi lucru, la New York, acum două săptămâni. El a vorbit despre asta într-un discurs ținut la Consiliul Internaționalei Socialiste, în calitatea sa de vicepreședinte al acestei importante structuri.

Potrivit diverselor surse, în regiunea transnistreană s-ar afla peste 20 de mii de tone de armament.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu