"Transnistria, o zonă offshore cu o presă care dezinformează şi o conducere care nu se gândeşte la viitor"

Presa din Transnistria este o sursă de dezinformare, iar Centrul de Jurnalism Independent a realizat un raport în urma unei monitorizării, unde sunt expuse mai multe dovezi. Realitatea, însă, este una mai tristă decât în orice raport. Populaţia este alimentată cu dezinformări. Pe Internet sunt sute de activişti anonimi plătiţi, care îl laudă pe liderul separatist, Evgheni Şevciuk, şi îi "otrăvesc" pe oponenţii săi. Declaraţiile au făst făcute pentru social.moldova.org, de jurnalistul şi activistul Roman Konoplev, fondatorul portalului dniester.ru.

El descrie situaţia din Transnistria ca fiind una critică. Jurnalistul susţine că, după ce Şevciuk a fost ales lider al regiunii, autorităţile separatiste au un comportament şi mai batjocoritor.

"Situaţia s-a înrăutăţit semnificativ. În căutarea unor adepţi, Şevciuk mizează pe un electorat nechibzuit. A fost miliţian şi cunoaşte acest electorat nu din auzite. Îşi demonstrează puterea. Iubeşte să intervină. În Transnistria poţi să te simţi în siguranţă doar dacă te afli în tagma admiratorilor actualei conduceri. În caz contrar îţi vor lua tot ce pot: sănătate, libertate şi proprietate. Odată cu venirea lui Şevciuk la conducerea regiunii şi a echipei sale, s-a schimbat atitudinea faţă de sfera mediatică. Noii veniţi privesc la conţinutul portalurilor necontrolate ca la un pericol. Şi sunt gata să apeleze la orice metode împotriva celor care nu gândesc ca ei. Nu contează că eşti autorul unui site, jurnalist, deputat sau altceva", povesteşte jurnalistul.

De asemenea, Roman Konoplev relatează că populaţia Transnistriei este în continuă descreştere, iar rata şomajului tot mai mare. "Pleacă cei care pot pleca. În regiune rata somajului e mare, salariile sunt mici. Perspective nu există. Le este bine doar celor care au ajuns la conducere, pentru a primi adaos la salariu în plic. Aceşti oameni primesc premii de la 200 până la 5000 dolari SUA pe lună. Mai există o categorie nu prea mare de oameni de afaceri, dar succesul lor e legat direct de legăturile pe care le au aceştia în administraţie. Oamenii apţi de muncă pleacă în Rusia sau în Europa. Creşte numărul purtătorilor de HIV şi a bolnavilor de tuberculoză”, mai spune Roman Konoplev.

Totodată, jurnalistul descrie Transnistria drept o zonă offshore, care fierbe în sucul propriu şi nimeni nu se gândeşte la viitor. "În comparaţie cu dezvoltarea şi investiţiile care ajung în regiunile vecine, Transnistria fierbine "în sucul propriu". Înainte erau foarte importanţi banii proveniţi din consumul gazului. Acum aceste surse practic nu există, pentru că cei mai importanţi consumatori de gaz nu au venituri.  Nimeni nu se gândeşte la viitor, în special conducerea. Transnistria funcţionează în calitate de zonă offshore pentru businessul din Ucraina. Din traficul de mărfuri câştigă actuala conducere a Transnistriei şi partenerii lor din Ucraina, dar, de asemenea, cred, că o parte ajunge şi grupurilor de interese de la Moscova. Sunt profituri uriaşe, zeci şi sute de milioane de dolari. Iar în condiţiile acestea pe nimeni nu interesează viaţa oamenilor simpli. Pe oameni doar îi alimentează cu demagogii de tot felul", conchide fondatorul portalului dniester.ru.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu