"Transformă Chişinăul într-un cimitir al vechiturilor europene!" Primăria vrea să cumpere autobuze second-hand

Embed:

Autorităţile Capitalei vor să reînnoiască parcul de autobuze. Consiliul municipal Chişinău ar putea aproba, la una dintre şedinţele următoare, un proiect de decizie care prevede achiziţia unui lot de autobuze. Reprezentanţii Parcului Urban de Autobuze vor să cumpere o sută de autobuze second-hand. De cealaltă parte, consilierii municipali optează pentru vehicule noi. Între timp, cele mai multe autobuze care circulă în Chişinău sunt bune de dat la fier vechi.

În fiecare zi, pe străzile Capitalei circulă 93 de autobuze. 80 la sută dintre ele au termenul de exploatare depăşit şi ar trebui schimbate.

Anual, administraţia Parcului Urban de Autobuze cheltuieşte peste 110 milioane de lei pentru întreţinerea întreprinderii, în timp ce din vânzarea biletelor şi abonamentelor încasează doar 38 de milioane de lei.

"Din 2006 şi până în prezent alte autobuze nu au fost procurate. Astfel, majoritatea autobuzelor sunt cu termenul depăşit, de aceea este foarte importantă această măsură", a declarat directorul Parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea.

În timp ce reprezentanţii Primăriei vor să cumpere autobuze second-hand, consilierii municipali optează pentru autobuze noi. Potrivit estimărilor autorităţilor, preţul unui autobuz la mâna a doua este, în medie, de 40 de mii de euro, însă al unui nou depăşeşte suma de 100 de mii de euro.

"Noi am discutat la comisia de profil şi, în principiu, am aprobat această cerere a PUA. Noi am punctat foarte clar că este vorba despre procurarea autobuzelor noi. În ultimul timp se încearcă să transforme Chişinăul într-un cimitir al vechiturilor europene", a menţionat consilierul municipal Artur Gurău.

Locuitorii Capitalei spun că oraşul are nevoie de mai multe autobuze. Iată ce au declarat aceştia:

"Ar fi foarte bine. Vor circula mai puţine microbuze. Foarte multe linii de microbuze se suprapun cu cele de autobuze şi troleibuze."

"Cred că mai bine ar fi să fie autobuze, pentru că microbuzele sunt supraîncărcate, e multă mizerie."

Proiectul de decizie privind achiziţia autobuzelor ar putea fi avizat de Consiliul municipal la următoarea şedinţă, care va avea loc săptămâna viitoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu